Alertă sanitară. Numărul de infestări cu febra dengue au explodat în ultima perioadă

Alertă sanitară. Numărul de infestări cu febra dengue au explodat în ultima perioadăSursa foto: Arhiva EvZ

La nivel global, numărul cazurilor de febră dengue au crescut de opt ori în ultimii 24 de ani. În Peru, situația este mult mai gravă. Autoritățile de la Lima au fost nevoite să instituie starea de alertă sanitară.

Autoritățile din Peru au declarat stare de urgență sanitară ca urmare a creșterii, într-un ritm alarmant, al numărului de infestări cu febra dengue. Potrivit datelor furnizate de ministerul Sănătății, de la începutul anului și până în prezent peste 32 de persoane au murit din cauza acestei maladii.

Numărul infestărilor cu febra dengue au crescut considerabil

Alerta sanitară vine în contextul în care cazurile de febră dengue au crescut de la 24.981 în primele șase săptămâni din an, la peste 31.300. În aceste codiții, autoritățile din Peru au declarat că se așteaptă la o epidemie.

Ministerul Sănătății va declară alertă sanitară în 20 din cele 25 de regiuni. Febra dengue se transmite foarte ușor prin înțepăturile țânțarilor infectați. Principalele simptome sunt, febra, greața, vărsături, oboseală și dureri acute în anumite zone ale corpului.

Majoritatea cazurilor au fost raportate în nordul statului, unde spitalele sunt deja supra aglomerate. Oficialii din ministerul Sănătății au declarat că vremea a favorizat înmulțirea numărului de infestări cu febra dengue. În cursul anului trecut au fost raportate 269.216cazuri din care 428 au fost fatale, potrivit Reuters.

Alerta sanitără. Febra dengue face ravagii

Sursa foto: Arhiva EvZ

Autoritățile din Peru au emis alertă sanitară pentru 20 din 25 regiuni

Febra dendue mai este cunoscută și sub numele de „febra oaselor rupte”,  ca urmare a faptului că durerile sunt atât de intense încât sunt asociate cu fracturi. Simptomele se manifestă prin dureri de cap, febră și erupții cutanate similare cu cele ale rujeolei.

Sunt cazuri în care febra dengue se poate manifesta în două forme severe cu risc vital. Este vorba de „denga hemoragică” care duce la apariția hemoragiilor . A doua formă severă determină o valoare scăzută a tensiunii arteriale.

La nivel mondial numărul cazurilor de febră dengue au crescut de opt ori în ultimii 24 de ani

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat încă de anul trecut că, există riscul ca până la finalul acestui deceniu malaria să se răspândească în sudul Europei, Statele Unite și Africa. Amenințarea acestei boli tropicale este accentuată de schimbările climatice și implicit a încălzirii globale. Din cauza urbanizării și a globalizării, la nivel global numărul infectărilor a crescut de opt ori în numai 24 de ani.