FBI analizează atacuri cibernetice din Iran. Campaniile lui Trump și Biden-Harris, vizate

FBI analizează atacuri cibernetice din Iran. Campaniile lui Trump și Biden-Harris, vizateAtac cibernetic. Sursa foto: Dreamstime

SUA. FBI investighează posibile tentative de atac cibernetic provenind din Iran, vizând atât un asociat al lui Trump, cât și consilieri ai campaniei Biden-Harris, au declarat pentru The Washington Post surse informate.

Agenția a declarat luni că a lansat o investigație în urma acuzațiilor făcute de campania prezidențială a lui Donald Trump, care a susținut că comunicațiile sale interne au fost compromise și a acuzat guvernul iranian de acest atac.

FBI investighează posibile atacuri cibernetice provenite din Iran

Sâmbătă, fostul președinte al SUA a anunțat că Microsoft a notificat campania sa despre un atac cibernetic din partea Iranului asupra unuia dintre serverele sale.

Donald Trump a afirmat că Iranul a reușit să acceseze doar informații deja disponibile publicului.

Campania lui Trump a menționat un raport publicat vineri de cercetătorii Microsoft, care indica faptul că hackeri asociați cu guvernul iranian au încercat să acceseze contul unui „oficial de rang înalt” dintr-o campanie prezidențială americană în luna iunie.

Raportul a dezvăluit că hackerii au compromis contul unui fost consilier politic și l-au utilizat pentru a-l viza pe oficialul respectiv, fără a oferi însă detalii suplimentare despre identitatea celor vizați.

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto: Facebook

În același timp, FBI desfășoară o investigație privind un atac cibernetic presupus care vizează consilierii campaniei președintelui Joe Biden și ai vicepreședintelui Kamala Harris.

FBI a demarat investigația în luna iunie, pe vremea când Biden era încă candidat la președinție, având suspiciunea că Iranul ar fi fost implicat în tentativele de furt de date ale celor două campanii prezidențiale americane.

Tentativele de hacking par să nu fi avut succes

Trei surse anonime familiarizate cu subiectul au dezvăluit că trei angajați ai campaniei Biden-Harris au primit e-mailuri de tip spear phishing, create pentru a părea autentice, dar care ar putea permite unui intrus să acceseze comunicațiile destinatarilor.

Până acum, anchetatorii nu au găsit dovezi că aceste tentative de hacking au avut succes.

Agenții FBI au luat legătura cu Google și alte companii pentru a discuta despre ceea ce părea a fi o tentativă de phishing care viza persoane asociate cu campania lui Biden, au declarat sursele respective.

Campania lui Trump a afirmat că a fost victima unui atac cibernetic după ce jurnaliștii au primit copii ale unui document intern de evaluare a campaniei, care se referea la senatorul JD Vance, colegul lui Donald Trump în cursa pentru vicepreședinție.

Când campania lui Trump a stabilit inițial că a fost ținta unui atac cibernetic, nu a notificat FBI-ul, conform consilierilor de campanie. Decizia de a nu contacta FBI-ul a fost influențată parțial de lipsa de încredere a campaniei în agenție.

Alegeri SUA

Alegeri SUA. Sursa foto: Instagram/ realdonaldtrump

Contul unui fost consilier a lui Trump, folosit pentru a trimite e-mail-uri

Sursele au afirmat că tentativa de phishing pare să fi reușit să compromită comunicațiile unei persoane fără legături oficiale cu vreuna dintre campanii: Roger Stone, un fost consilier și prieten apropiat al lui Trump.

„Am fost informat de autorităţi că unele dintre conturile mele personale de e-mail au fost compromise. Chiar nu ştiu mai multe despre asta. Şi sunt cooperant. Totul este foarte ciudat”, a transmis Stone pentru Washington Post.

Contul lui Stone a fost utilizat pentru a trimite e-mailuri către campania lui Trump care includeau un link ce, dacă era accesat, ar fi permis Iranului să intercepteze alte mesaje ale persoanei afectate, conform surselor informate despre situație.

Ca răspuns, la sfârșitul săptămânii, un purtător de cuvânt al misiunii permanente a Iranului la Organizația Națiunilor Unite a publicat o declarație în care a respins acuzațiile de hacking.

„Nu acordăm nicio credibilitate unor astfel de rapoarte. Guvernul iranian nu are şi nici nu ascunde vreo intenţie sau motiv de a interveni în alegerile prezidenţiale din Statele Unite”, potrivit unui comunicat care vine în contextul investigațiilor FBI.