Operațiunea antitero a SUA părăsește Nigerul. Vin Rusia și Iran

Operațiunea antitero a SUA părăsește Nigerul. Vin Rusia și Iran Niger / Sursa foto: Arhiva EvZ

Operațiunea antitero a Americii părăsește Nigerul. Iranul și Rusia se mută în vidul creat de retragerea trupelor americane, scrie publicația The Wall Street Journal într-un editorial.

SUA s-au retras complet din Niger

SUA și-au finalizat săptămâna acesta retragerea din ultima bază militară pe care o mai aveau în Niger, iar actori de rea credință deja umplu vidul astfel creat. Consecințele se vor extinde mult dincolo de instabila regiune a Sahelului.

Pentagonul a declarat luni că și-a încheiat retragerea trupelor și echipamentelor de la Baza Aeriană 201 din orașul Agadez, situat în centrul Nigerului. Înaintea puciului din vara trecută, SUA aveau aproximativ 1.000 de militari în Niger, țară care reprezenta o bază de luptă contra prezenței jihadiste tot mai accentuate din Africa.

Însă junta de la putere a abrogat în martie acordul care proteja trupele americane din Niger de riscuri juridice, iar două luni mai târziu America consimțea la o retragere completă până la jumătatea lui septembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iranul și Rusia, interese economice în Niger

SUA au investit cam 110 milioane de dolari în Baza Aeriană 201. Sahelul a devenit unul dintre centrele globale ale terorismului, iar dronele americane executau de la baza aceea misiuni de recunoaștere și strângere de informații. Junta din Niger a expulzat totodată și vreo 1.500 de militari francezi.

Retragerea americană înseamnă și o ocazie pentru Iran. În ultimul an, demnitari nigerieni au vizitat de mai multe ori Teheranul. America e îngrijorată că Iranul va căpăta acces la rezervele bogate de uraniu ale Nigerului.

Niger

Niger. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Mai multe articole recente din presa franceză speculează că Iranul ar urmări un acord prin care să obțină 300 de tone de uraniu rafinat, pe care să-l plătească cu rachete și drone.

Încă o probă a slăbirii influenței globale a SUA

Ministerul rus al apărării a lăudat „dezvoltarea cooperării bilaterale militare și tehnico-militare” cu Nigerul. Kremlinul lucrează de o vreme la extinderea influenței lui în toată Africa și a stabilit deja legături strânse cu două țări vecine: Burkina Faso și Mali.

Presa rusă de stat a relatat că în aprilie au ajuns în Niger instructori și materiale militare din Rusia, iar în mai s-a întâmplat ca trupele ruse care soseau să se intersecteze cu cele americane care plecau la o bază aeriană din Niamey.

America nu poate rămâne acolo unde nu e dorită și e posibil ca administrația Biden să nu fi putut face mare lucru în fața manevrelor anti-occidentale ale juntei din Niger. Însă această retragere e încă o probă a slăbirii influenței globale a SUA.

(Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)