Fathi Taher, unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România. Suspectat că avea legături cu trei mari servicii secrete

Fathi Taher, unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din România. Suspectat că avea legături cu trei mari servicii secrete

Fathi Taher, decedat la vârsta de 73 de ani, și-a pus amprenta mulți ani asupra mediului de afaceri din România, datorită relațiilor la nivel înalt.

A murit la vârsta de 73 de ani omul de afaceri Fathi Taher, foarte cunoscut în România după Revoluție. Cetățean iordanian cu origini palestiniene, Taher a suferit de cancer la colon și și-a trăit ultima perioadă a vieții într-un spital din Istanbul. Va fi înmormântat în Iordania, la Amman.

Fathi Taher, un om de afaceri controversat

Pentru prima dată, Taher a ajuns în România în anii '70. El deținea trei cetățenii: română, iordaniană și greacă. La un moment dat, autoritățile din țară i-au reținut pașaportul, iar pentru el a intervenit chiar Yasser Arafat, co-fondator și președinte al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP). Care avea o relație foarte apropiată cu Nicolae Ceaușescu. El a fost reprezentantul statului Kuweit în România.

Taher este cel care a reușit să deschidă pentru prima dată un stand al Kuweitului la Romexpo, în anul 1976. La inaugurarea expoziției, a dat mâna chiar cu Nicolae Ceaușescu. Episodul s-a repetat și în timpul vizitei făcute de Ceaușescu în Kuweit, atunci când familia lui Taher a făcut parte din oficialitățile gazdelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În jurul lui Fathi Taher s-au născut multe semne de întrebare. Despre el s-a spus că a avut legături cu mai multe servicii secrete: CIA, KGB, Mossad. În România avea afaceri bazate exportul de ciment și cherestea. Ulterior, s-a extins în industria grea şi constructoare de maşini; turismul; piaţa imobiliară; industria alimentară. Cu timpul, el s-a detașat de România și și-a închis afacerile. În anul 2019 a renunțat la unul dintre ultimele business-uri, Hotelul Trei Brazi din Predeal. A deținut Școala Româno-Americană din Pipera, asiguratorul AIG România, fabrica de ciocolată Kandia, fabrica Griro.

Prins în jocuri pe foarte mulți bani. Afacerea Petromin

A fost și acționat la hotelul Marriott din Capitală, dar era investitor și la Marriott din Afganistan. Fathi Taher a reprezentat statul român în procesul de privatizare a Petromin. În 1993, iar armatorul grec Stylianis Katounis, cel care s-a arătat interesat să achiziţioneze Petromin, a depus un avans de 25 de milioane de dolari într-un cont al Băncii Ion Ţiriac deschis de către Fathi Taher, în calitatea sa de împuternicit al statului român.

Privatizarea nu s-a mai făcut, iar grecul a descoperit ulterior că banii depuşi nu mai există în cont. În 2007, Curtea de la Strasbourg a decis că statul român se face vinovat de încălcarea drepturilor cetăţeanului grec la un proces echitabil. Cât priveşte suma de 25 de milioane de dolari depusă avans de Katounis, nimeni nu pare hotărât să lămurească care a fost destinaţia ei exactă.

Între atâtea afaceri grele, iordanianul a avut parte și de un eșec memorabil. În 2008, atunci când a vrut să cumpere clubul Rapid și a fost tras pe sfoară de George Copos. Taher a investit, dar Copos a rămas patron.

Nu a fost primit de Traian Băsescu în avionul prezidențial

În anul 2005, a vrut să meargă în Iordania, cu avionul prezidențial, alături de Traian Băsescu. A fost refuzat și a ajuns la Amman pe cont propriu. Administrația prezidențială a spus la acea vreme că „cei care au datorii la stat nu vor urca în avionul prezidențial”.