Creșterea masivă a prețurilor la alimente ar putea duce la o revoluție a înfometaților! Ne paște o nouă Primăvară Arabă? Sau e chiar mai rău?

Creșterea masivă a prețurilor la alimente ar putea duce la o revoluție a înfometaților! Ne paște o nouă Primăvară Arabă? Sau e chiar mai rău? Sursa foto: Arhiva EVZ

Inflația alimentară ar putea provoca mari tulburări sociale în țările sărace. Este și motivul pentru care prestigioasa agenție Bloomberg se întreabă dacă nu cumva ne paște o nouă "Primăvară arabă". Foametea se răspândește în multe țări ale lumii,

Pandemia Covid-19 a provocat mari probleme în țările sărace, iar insecuritatea alimentară globală este la punctul de vârf al ultimilor 15 ani.

Istoria se repetă?

Bloomberg a făcut legătura dintre „prețurile internaționale la alimente, care sunt aproape de vârfurile lor din 2011” și a a ajuns la concluzia că riscurile sunt uriașe. Și în urmă cu zece ani, tot insecuritatea alimentară a dus la „valuri uriașe de protest, în special în Orientul Mijlociu”.

Un tablou al vulnerabilității alimentare din țările în curs de dezvoltare arată Yemenul, Sudanul și Libanul sunt cele mai expuse riscului. Există în aceste țări un amestec exploziv între creșterea prețului și faptul că multe alimente dispar de pe piață. De altfel, mulți dintre experții care au anticipat actuala criză globală au estimat tulburări socio-economice în economiile de piață emergente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Experții se tem de mari explozii sociale

Faimosul Albert Edwards, cel care se ocupă de stratergia globală a Societe Generale Corporate & Investment Banking , trage semnale de alarmă în legătură cu inflația alimentară încă din decembrie. El a vorbit primul despre similitudinile cu situația premergătoare Primăverii Arabe și de rolul pe care inflația rapidă a alimentelor l-a jucat în declanșarea tulburărilor și a revoluțiilor din lumea arabă.

Mai recent, Jim Reid de la Deutsche Bank ne-a amintit un lucru evident. Piețele emergente sunt mai vulnerabile la insecuritatea alimentară, deoarece consumatorii lor își cheltuiesc o parte mult mai mare din veniturile lor pe alimente comparativ cu țările dezvoltate.

Analiștii Michael Every și Michael Magdovitz de la Rabobank sunt și ei de părere că această creștere a prețurilor la alimente ar putea exacerba insecuritatea alimentară globală. Mai mult, au subliniat că acestă evoluție va duce în cele din urmă la tulburări sociale în țările mai mai sărace.

Revoluția muritorilor de foame a început deja?

Deja, nu mai e vorba de predicțiile unor experți mai mult sau mai puțin prăpăstioși. În ultima lună, au izbucnit tulburări în Haiti, Cuba și Africa de Sud. Toate aceste trei țări erau deja în într-o situație delicată, deoarece insecuritatea alimentară a devenit severă după pandemie.

De exemplu, în Africa de Sud, aproximativ 20% din populație suferă de insecuritate alimentară severă. Președintele Cyril Ramaphosa a avertizat luni cu privire la creșterea deficitului de alimente și medicamente. Iar scenele halucinante înregistrate în ultimele ore par să-i confirme temerile, scroe site-ul zerohedge.com.