Bilanț tragic în violențele din Africa de Sud. Numărul morților se apropie de 100. VIDEO
- Ionel Sclavone
- 14 iulie 2021, 09:40
Cel puțin 70 de persoane au murit în confruntările din ultimele zile, după arestarea fostului președinte Iacob Zuma. Imaginile cu valul de violențe și cu victimele au ajuns pe rețelele de socializare.
Mai multe mii de cetățeni din Africa de Sud au luat parte la confruntările violente din ultimele zile. Oamenii s-au confruntat cu poliția și au devastat mai multe centre comerciale din orașe. Câteva zeci de oameni ar fi murit în aceste incidente, considerate cele mai grave violențe din ultimii ani din Africa de Sud.
Oamenii au ieșit în stradă, săptămâna trecută, în contextul trimiterii la închisoare a fostului președinte Jacob Zuma. În curând, situația a escaladat, iar violențele și jafurile și-au făcut apariția cu repeziciune. Oamenii, cei mai mulți săraci, de la periferia orașelor, s-au revoltat în condițiile în care situația în țară nu s-a îmbunătățit. Prea puține lucruri s-au schimbat de la finalul regimului de apartheid, în urmă cu 27 de ani, iar inegalitățile și greutăţile au persistat
Mai mult, pandemia de COVID-19 a făcut ca nivelul de sărăcie să crească din cauza restricțiilor sociale și economice.
Oficialii guvernamentali încearcă să pună capăt violențelor
Pe de altă parte, oficialii guvernamentali susțin că guvernul lucrează pentru a stopa extinderea violențelor și a jafurilor. Acestea au pornit de la casa fostului președinte Zuma, din provincial KwaZulu-Natal și au ajuns în cel mai mare oraş din ţară, Johannesburg şi în provincia Gauteng. De asemenea, valul de violențe s-a extins până la portul Durban, la Oceanul Indian.
Crowds clashed with police and ransacked or burned shopping malls in South Africa, with dozens reported killed as grievances unleashed by the jailing of former president Jacob Zuma boiled over into the worst violence in years https://t.co/W0Ujjyfuta 1/5 pic.twitter.com/xck7QLeBHp
— Reuters (@Reuters) July 13, 2021
Fostul președinte se confruntă cu acuzații de corupție
De menționat că în urmă cu aproximativ o lună, Jacob Zuma, în vârstă de 79 de ani, a fost condamnat pentru că a sfidat o decizie a curţii constituţionale. El a refuzat să depună mărturie într-o anchetă de investigare a corupţiei la nivel înalt.
Este vorba de un caz care s-a întins de-a lungul celor nouă ani de mandat ai săi, până în 2018. Fostul președinte este judecat într-un caz de corupție corupţie, înşelăciune şi spălare de bani. El a pledat nevinovat în instanţă în luna mai.
Reprezentanții fundației Zuma au declarat că nu va exista pace în Africa de Sud până când fostul preşedinte nu va fi eliberat din închisoare.