Sfatul medicului: „Un test de sânge banal și ieftin te poate salva de cancerul de colon”
- Oana Nicolae
- 20 mai 2019, 00:00
Anul trecut, în România, aproximativ 80.000 de pacienți au fost diagnosticați cu cancer și dintre aceștia 50.000 au pierdut lupta cu boala.
Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă formă de cancer la nivelul țării noastre, atât din punct de vedere al numărului total de cazuri înregistrate, dar și ca mortalitate. Doar anul trecut au fost diagnosticați peste 11.000 de pacienți, dintre care 6.000 nu au supraviețuit.
Este de menționat faptul că acest tip de cancer poate fi vindecat în proporție de peste 90% dacă este depistat la timp, înainte ca simptomele să își facă simțită prezența. În acest context, dr. Eugeniu Banu, șeful secției de oncologie medicală a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește gravitatea acestei patologii, mai ales atunci când este descoperită prea târziu. Totodată, acesta a subliniat și importanța prevenției, care poate salva foarte multe vieți.
„Un cancer de colon, rect sau stomac sângerează ocult la un moment dat în istoria lui naturală. Inițial apare un deficit funcțional de fier, apoi unul absolut. Sângerarea devine manifestă și se instalează anemia, la început de gradul 1, apoi gradul 2, gradul 3 și în cele din urmă gradul 4. Anemiile severe beneficiază de transfuzie de masă eritrocitară. Anemia agravată trădează faptul că pacientul și-a dus boala pe picioare prea mult timp. Acest lucru înseamnă că există deja metastaze hepatice, de regulă. Și uite așa omul își pierde viața, ignorând sângerarea ocultă. Evident că nu are cum să știe de ea, fiind ocultă. Când se manifestă este deja prea târziu. Două analize de sânge pot salva viața multor pacienți aflați în astfel de situații. Feritina și coeficientul de saturație al transferinei ne oferă informații asupra nivelului de fier din măduva roșie și din periferie. Când feritina este anormal de mică înseamnă că s-au epuizat depozitele medulare de fier, adică 1000 mg fier sunt dispărute. Putem depista deci o sângerare ocultă de la o tumoră perfect operabilă și curabilă. Prevenția este secretul. Costă mai puțin și salvează vieți”, a fost mesajul transmis de medic.
Un prim pas pentru prevenție
Un spital privat din București a demarat, începând cu data de 15 mai a anului acesta, primul program integrat din România de screening al cancerului colorectal. În cadrul programului vor fi distribuite gratuit 3.000 de teste sub formă de recipiente imunochimice FIT, o metodă non-invazivă și eficientă de screening, care determină dacă există sângerări oculte în scaun. „Programul de screening pentru cancerul colorectal își propune, prin distribuția gratuită și colectarea testelor FIT, detectarea precursorilor și diagnosticarea tumorilor în stadii incipiente. Un simplu test, realizat în condiții de igienă și intimitatea propriei case, poate salva vieți, facilitând prevenția mai mult decât în cazul altor malignități”, a punctat dr. Victor Tomulescu, medic primar Chirurgie Generală.