Evenimentul Zilei > Social > Fata din turn ucisă de tatăl său. Calendar creștin ortodox
Fata din turn ucisă de tatăl său. Calendar creștin ortodox

Fata din turn ucisă de tatăl său. Calendar creștin ortodox

Prăznuită pe 4 decembrie, Sfânta Mare Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor, a suferit moarte martirică în anul 306, în vremea împăratului Galeriu (305-3011).

Varvara a fost singurul copil al păgânului Dioscor din orașul Heliopolis (Egipt). Tatăl său o ținea închisă într-un turn, considerând că poporul nu merită să-i vadă frumusețea.

Privind de la înălțime lumea, Varvara și-a dat seama că nu era posibil ca zeii să fi făcut cerul și pământul, ci altcineva mai puternic. Într-o zi, reușind să iasă pentru scurt timp din turn, a întâlnit un preot din Alexandria, care i-a descoperit taina creștinătății și a botezat-o.

Fata nu își ascunde credința în fața tatălui. Furia acestuia o face pe fată să fugă și să se ascundă într-o peșteră, în adâncul pământului. De aceea, Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor.

Tatăl o găsește însă și o duce la judecată în fața guvernatorului Marcian. Supusă la chinuri, Varvara refuză să se lepede de Hristos și, în cele din urmă, este ucisă cu sabia chiar de tatăl ei.