Fata celebrului chirurg Radu Zamfir strălucește pe scenă. Minunea cu ochi albaștri din viața unui medic-erou

Fata celebrului chirurg Radu Zamfir strălucește pe scenă. Minunea cu ochi albaștri din viața unui medic-erou

În urmă cu vreo șapte ani, o fetiță cu ochi albaștri cânta prin casă la un microfon imaginar, imitând melodiile din desenele animate și vedetele de pe canalele muzicale. Schimba scenele pe rând, când patul, când scaunul, dar avea niște spectatori fideli: părinții, bunicii și câteva pisici. De la mogâldeața de atunci și puștoaica de azi au zburat câțiva ani.

Ochii i-au rămas la fel de albaștri, însă Lavinia Zamfir a înlocuit microfonul imaginar cu unul adevărat. Merge cu emoțiile pe multe scene, publicul o răsplătește cu aplauze, iar talentul a început să îi aducă premii. „Nu știu de unde a moștenit talentul ăsta, că la noi în familie nu a cântat nimeni”, spune medicul Radu Zamfir, tatăl Laviniei, care a avut grijă ca fetița, născută în plină eră a gadget-urilor, să nu devină sclava lor, ci să le folosească doar pentru ce are nevoie.

Vacanța unei mici vedete

A fost mică vacanța mare pentru Lavinia Zamfir? „Am mers în tabere, am fost 10 zile în China, alături de corul Allegretto, și la mare. Am făcut multe exerciții la matematică, m-am pregătit pentru începerea clasei a VI-a”, e modestă puștoaica, o trăsătură moștenită de la tatăl ei, medicul care a rămas același om după accidentul din Munții Apuseni, când a devenit eroul întregii țări. Grupul coral Allegretto, condus de profesorii Adriana Codreanu și Gherasim Chiriță, a obținut trofeul Festivalului internațional de Artă și Cultură pentru copii de la Tianjin, China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Copiii au interpretat piese în 29 de limbi, inclusiv imnul țării gazdă și alte trei melodii tot în chineză, și au cântat și pe scena mare a Teatrului Național din Beijing. Acest festival reprezintă un fel de olimpiadă a corurilor pentru copii. După întoarcerea din China, Lavinia a luat Premiul I la Festivalul Tinereții de la Neptun, la Secțiunea muzică ușoară, cu piesa „Never give up” din repertoriul celebrei Sia, sub îndrumarea sopranei Anca Pârlog, de la Școala de Muzică Next Star Studio.

Impresii din China

Dar ce i-a plăcut unei fetițe de 11 ani în cea mai populată țară din lume: „Mi-au plăcut ospitalitatea chinezilor și Marele Zid Chinezesc. Nu mi-a plăcut că era foarte cald”. Ar da România pe China? „Nu mi-ar plăcea să trăiesc în China din cauza poluării, care poate afecta sănătatea oamenilor, și a aglomerației. China are mai multe obiective turistice, e mai mare, însă România are mai multe animale, vezi mai multe pisici pe stradă”, spune fetița, care-i mare iubitoare de animale și care s-a întors din China și cu un cadou pentru surioara ei mai mică, Sonia, în vârstă de 2 ani: un ursuleț Panda, o rochiță chinezească și două mașinuțe. Semn că mezina ar putea să moștenească pasiunea pentru motoare a celebrului lor tată, chirurgul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni.

Pentru că Lavinia, după cum ne-a spus și în primul ei interviu de anul trecut, tot medic, dar veterinar, vrea să se facă. „Muzica va rămâne însă un hobby, sper să am propria piesă cât mai curând”, e tranșantă fetița. Pe lângă muzică, ia lecții de pian și de balet: „Pe toate le fac din plăcere. În plus, m-au ajutat să nu-mi irosesc timpul pe telefon. Mai vorbesc pe WhatsApp cu colegii, pe grupul clasei, și mai ascult muzică pe YouTube. Și mă mai uit la tutoriale Arts&Crafts, care îți dau tot felul de idei”