La prima vedere o bucată de stâncă obișnuită, în momentul în care a fost secționat pentru cercetare, meteoritul Fukang a oferit o surpriză de proporții, dezvăluindu-și interiorul de o frumusețe hipnotizantă.

Astfel, acesta este formate din numeroase cristale aurite translucide ale unor minerale numite olivine, așezate ca într-un fagure de miere și care strălucesc precum soarele. Efectul a fost și continuă să fie de uluire totală la vederea fabulosului „miez” al meteoritului. În plus, roca este alcătuită dintr-un aliaj de fier și nichel, iar mineralele olivine îi dau forma unui mozaic. De atunci (în 2000 a fost descoperit) și până în prezent, roca spațială a fost împărțită în zeci de bucăți mai mici.

Savanții cred că meteoritul de la Fukang provine din unul din meteorii formații odată cu sistemul solar, în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani, considerând că foarte puțini au reușit să nu se dezintegreze odată intrați în atmosfera Pământului

Meteoritul Fukang este atât de valoros încât bucăţi mici din el se vând și cu aproximativ 30 de euro pe gram.

Cea mai mare bucată din meteorit cântăreşte aproape 420 de kilograme şi aparţine unui colecţionar anonim. În 2008, se aştepta ca acesta să fie vândut la preţul de două milioane de dolari în cadrul unei licitaţii din New York, însă roca a rămas nevândută.

Laboratorul Southwest din Arizona, care a achizitionat o bucată de 31 de kilograme, susține că obiectul reprezintă “una dintre cele mai importante descoperiri din secolul XXI”.