Fără procuraturi specializate în Republica Moldova. „Cadoul” făcut de Ziua procurorului de ministrul Justiţiei

Fără procuraturi specializate în Republica Moldova. „Cadoul” făcut de Ziua procurorului de ministrul JustiţieiSursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. La o săptămână după recomandările Consiliului Suprem de Securitate, ministrul Justiţiei Veronica Mihailov-Moraru a anunţat despre lichidarea procuraturilor specializate. Anunţul a fost făcut miercuri, 29 ianuarie, când în Republica Moldova este marcată Ziua profesională a procurorului.

Prima soluţie propusă de Mihailov-Moraru este transmiterea dosarelor de corupţie politică şi crimă organizată secţiei specializate din cadrul Procuraturii Generale, recent formată.

A doua soluţie propusă este fuzionarea Procuraturii Anticorupţie cu cu Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS). Cele două procuraturi specializate să fie înlocuite cu o nouă instituţie. Aceasta va avea două două domenii de activitate – anticoruoţie şi combaterea crimei organizate.

Veronica Mihailov-Moraru/ Sursa foto: gov.md

Sursele EvZ susţin că lichidarea procuraturilor specializate ar face parte dintr-un scenariu privind înlăturarea din sistem a şefei Procuraturii Anticorupţie, Veronica Dragalin.

În ultima perioadă, guvernarea de la Chişinău a lansat mai multe critici în adresa Procuraturii Anticorupţi, în special a Veronicăi Dragalin, pentru lipsa rezultatelor în lupta cu corupţia.

Argumentele ministrului Justiţiei privind necesitatea lichidării celor două procuraturi specializate

Principalul argument adus de ministrul Justiţiei este că combaterea corupţiei şi a crimei organizate nu se poate de făcut separat.

„Moldova se confruntă cu rețele infracționale din ce în ce mai complexe, care combină corupția, finanțarea ilegală, spălarea banilor și chiar aplicarea violenței. Aceste grupuri au fost implicate inclusiv în recentele alegeri, iar lipsa unei abordări unitare le-a permis să exploateze slăbiciunile sistemului. Este necesar un răspuns adaptat, care să protejeze statul de drept”, a menționat ministra Justiției. 

Modelul integrat ar presupune că într-o singură instituție vor fi două subdiviziuni, care vor avea domenii de competență distincte - anticorupție și crimă organizată.

„Avantajele unui model integrat presupune mai bună coordonare a investigațiilor, reducerea timpilor de reacție, eficientizarea resurselor administrative, specializarea anchetatorilor și îmbunătățirea colaborării internaționale.

Nu ultimul rând, va permite concentrarea investițiilor în modernizarea echipamentelor de investigație, specializarea și lucrul în echipă. Dar şi o mai bună activitate din punct de vedere a managementului și monitorizarea cauzelor în mod centralizat.

De asemenea, consolidarea instituțională ar permite creșterea eficienței examinării cauzelor cu până la 15%”, a argumentat ministra.

Şedinţa cu scântei de la Preşedinţie

În cadrul şedinţei din 20 ianuarie a Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat despre comasarea celor două procuraturi într-o singură instituţie.

S-a convenit ca noua instituţie să fie structurată în două departamente – anticorupţie şi combaterea crimei organizate. Iniţiativa urmează să fie materializată într-un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

Sursele EvZ susţin că şedinţa s-ar fi desfăşurat cu scântei. Premierul Dorin Recean ar fi propus urgentarea comasării celor două instituţii. Iar acest lucru să fie făcut printr-o decizie a Comisiei situaţii excepţionale (CSE), condusă de şeful Cabinetului de miniştri. Iar şeful interimar al instituţiei urma să fie numit de preşedintele CSE.

Acestei iniţiative s-ar fi opus vehement deputatul Lilian Carp, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică. Parlamentarul a optat ca fuziunea dintre cele două instituţii să fie făcută pe cale legislativă.

Veronicăi Mihailov-Moraru i-a revenit sarcina ca timp de o săptămână să vină cu iniţiativa legislativă privind comasarea celor două procuraturi.

Şefa Procuraturii Anticorupţie nu se lasă

În dimineaţa de luni a săptămânii curente, pe reţelele de socializare a fost lansată versiunea că Veronica Dragalin intenţionează să-şi dea demisia. Şi că acest lucru urmează să-l anunţe până seara, în cadrul unei conferinţe de presă.

În realitate, nu a avut loc nicio conferinţă de presă. Şi nici Veronica Dragalin nu a anunţat despre o eventuală demisie.

Veronica Dragalin

Veronica Dragalin/ Sursa foto: Procuratura Anticorupție

Sursele EvZ susţin că Dragalin, susţinută acum de către opoziţie, ar refuza să părăsească funcţia benevol.

Veronica Dragalin a fost numită şefă la Procuratura Anticorupţie în vara anului 2022, în urma unui concurs. Mai multe voci din opoziţia de la Chişinău au criticat numirea Veronicăi Dragalin. Menţionându-se că acel concurs ar fi fost mimat.

După alegerile prezidențiale din 2024, președinta Maia Sandu a criticat prestația Procuraturii Anticorupție. Sandu a solicitat Guvernului să propună o formulă nouă pentru reformarea instituției. Șefa statului a spus că așteaptă de la procurori să livreze rezultate în domeniul combaterii corupției mari, inclusiv a celei politice.

Relaţia dintre preşedintă şi şefa de la Anticorupţie s-ar fi răcit în urma scandalului din primăvara trecută, când Veronica Dragalin a anunțat că Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting, este o apropiată a lui Veaceslav Platon și Aureliu Colenco, șeful echipei de avocați care îl reprezintă pe condamnatul fugar Ilan Șor. Şi că Tatiana Răducanu ar fi acționat în interesele acestora.

00:00/01:00
Lovitura de stat din 8 13 iunie 1930 2
Truvid
auto skip