Fără partid în spate, Vreme a rămas fără imunitate

Fără partid în spate, Vreme a rămas fără imunitate

Plenul Camerei Deputaţilor a decis ieri, spre surprinderea multora, ridicarea imunităţii deputatului independent Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor. Deputații s-au strâns cu greu în sala de plen, dar, în cele din urmă, s-a asigurat cvorumul, la ședință fiind prezenți 236 de deputați din 404.

Astfel, 153 de deputați au votat „pentru” și 110 „împotrivă”, votul fiind secret, cu bile. Vreme a susținut un discurs în fața colegilor săi privind implicarea sa în dosarul Microsoft, dar care nu a stârnit interesul deputaților. Unii își făceau poze cu tableta, în timp ce alții stăteau de vorbă. „Am semnat documentele după ce toate au fost semnate de persoanele abilitate”, a încercat să se disculpe fostul ministru în fața colegilor săi.

Că deputații nu au fost interesați de cazul lui Vreme, s-a observat faptul că reprezentanții grupurilor parlamentare nu au luat cuvântul pentru a-și exprima poziția față de solicitarea procurorilor anticorupție.

Cel mai probabil, potrivit surselor EvZ, cea mai mare parte a voturilor înregistrate împotriva începerii urmăririi penale înregistrate din rândul PSD, PC și PLR, dar nici toți deputații PNL și PDL nu au respectat întocmai indicațiile partidelor. De altfel, înainte de vot, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a afirmat că fiecare deputat PSD va decide cum votează în cazul lui Valerian Vreme, nefiind o hotărâre la nivelul PSD și a arătat că el va vota „pentru”. Zgonea a fost contrazis de deputatul PSD Florin Iordache, care a afirmat, cel puțin în fața presei, că toți social-democrații vor fi prezenți la vot și vor vota pentru încuviințarea urmăririi penale.

Senatul mai amână

Comisia juridică a Senatului a decis să amâne până pe 28 octombrie - în săptămâna premergătoare primului tur al alegerilor prezidențiale - avizul pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Șerban Mihăilescu în dosarul „Microsoft”. Președintele comisiei juridice, liberalul Cătălin Boboc, a spus că ar fi fost timp ca dosarele să fie studiate până la 15 octombrie, termenul stabilit inițial de con ducerea Senatului. Potrivit președintelui comisiei juridice, avizul a fost amânat întrucât senatorii PSD au observat că paginile dosarului venit de la Ministerul Justiției erau greșit numerotate. În consecință, comisia juridică a Senatului a resigilat dosarele și a cerut ministerului Justiției să renumeroteze paginile