Fără centura de siguranţă, moartea loveşte şi la 40 km/h
- Adam Popescu
- 18 decembrie 2010, 13:40
La momentul impactului, niciunul dintre bolnavii care ocupau locurile din spate ale Salvării n-avea centura de siguranţă pusă. Reprezentanţii BGS spun că şoferul n-a greşit cu nimic.
Un teribil accident rutier s-a petrecut ieri la prânz, în Capitală. Patru persoane care erau transportate de la Spitalul Pantelimon - unde tocmai făcuseră dializă - au murit după ce ambulanţa BGS (o Dacia Logan) în care se aflau s-a ciocnit cu un alt autoturism la intersecţia bulevardelor Basarabia şi 1 Decembrie 1918. Cealaltă maşină, marca BMW, condusă de o tânără de 20 de ani, a izbit frontal ambulanţa, venind de pe contrasens.
Potrivit unor martori, maşina se deplasa pe linia de tramvai cu aproximativ 40 km pe oră şi a derapat pe carosabilul umed. Pe lângă cei patru morţi, accidentul s-a mai soldat cu încă trei victime - şoferul şi un al cincilea pacient din ambulanţa BGS, plus şoferiţa BMW-ului.
Şeful SMURD Bucureşti, doctorul Bogdan Opriţa, a declarat pentru Agerpres că şoferul ambulanţei a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, iar ceilalţi doi răniţi au fost duşi la Spitalul de Urgenţă "Sf. Pantelimon".
Din datele poliţiei, ambulanţa circula regulamentar, dinspre Bulevardul Basarabia. Asfaltul din zonă era curăţat de zăpadă în momentul producerii accidentului, însă carosabilul era umed.
"Maşinile de transport pacienţi nu trebuie neapărat să se deplaseze în regim de urgenţă. Nu ştim nici dacă maşina cu pacienţi implicată în accident respecta normele de siguranţă", a precizat secretarul de stat Raed Arafat.
Şoferul ambulanţei e internat la Chirurgie, dar se află în stare bună
Cristian Ristea, în vârstă de 25 de ani, şoferul ambulanţei BGS care transporta cei cinci pacienţi, a scăpat ieftin. "Tânărul are un traumatism cranio-cerebral şi contuzii de pumn şi genunchi. E în stare bună, conştient, cooperant şi echilibrat respirator şi hemodinamic. În prezent, e internat pe secţia Chirurgie unde va rămâne pentru monitorizare", ne-a declarat şefa Serviciului de Gardă Primiri Urgenţe de ieri, de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, doctoriţa Cristina Bălăşan, medic primar la SMURD Bucureşti.
Doctorul Eduard Sersea, medicul coordonator al ambulanţelor BGS, spune că şoferul şi pacientul de pe locul din dreapta faţă au scăpat cu viaţă întrucât au purtat centurile de siguranţă, spre deosebire de cei de pe locurile din spate care şi le decuplaseră.
Totodată, menţionează că vina pentru această situaţie nu poate aparţine şoferului: "La plecarea de pe loc toţi cei cinci pacienţi şi şoferul au avut puse centurile de siguranţă. Ulterior, cei patru din spate şi le-au decuplat întrucât aveau branule pe braţe sau pe gât, în funcţie de locul unde se făcea dializa, care îi incomodau. Astfel se explică de ce şoferul şi pacientul din faţă au scăpat cu viaţă, iar cei din spate au decedat".
Şeful BGS, Bogdan Oprea, a precizat pentru Mediafax.ro, că maşina care-i transporta pe pacienţi circula regulamentar, "cu viteză de maximum 30 de kilometri la oră", şi, în plus, era echipată corespunzător pentru iarnă.
Întrebat de ce maşina nu era echipată cu sirenă şi girofar, Oprea a explicat că maşina nu era una de intervenţie, ci una de transport, astfel că, prin lege, nu avea dreptul să fie dotată cu asemenea echipamente. "Regretăm profund incidentul, însă nu ne reproşăm nimic. Şoferul nostru a respectat întru totul legea, iar asta se va demonstra", a mai spus Oprea.
Surse: Femeia de la volanul BMW-ului avea permis de doar trei luni
Şoferiţa BMW-ului implicat în accident a fost transportată conştientă la Spitalul "Sfântul Pantelimon". Medicii de gardă de la spital au refuzat să ofere orice amănunt legat de starea acesteia, timoraţi fiind, probabil, de atitudinea ostilă a câtorva apropiaţi ai femeii la vederea reporterilor. Aceştia s-au răstit la ziarişti, somându-i să plece: "BMW-ul nu e vinovat! Plecaţi de aici! Aţi venit să scrieţi numai prostii! Mai bine căutaţi martori!".
Am aflat, totuşi, că şoferiţa se află în stare stabilă şi a fost internată la secţia de Neurochirurgie, unde va fi monitorizată pentru o perioadă. Potrivit unor surse din poliţie, tânăra avea permis de doar trei luni.
"La plecare, toţi cei cinci pacienţi şi şoferul au avut puse centurile de siguranţă. Ulterior, cei patru din spate şi le-au decuplat." EDUARD SERSEA, medicul coordonator al ambulanţelor BGS 4 persoane şi-au pierdut viaţa în urma accidentului produs ieri pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Bucureşti