Românii care au nevoie de operaţii în afara ţării le vor putea face mai uşor. Ministerul Sănătăţii a renunţat la criteriile discriminatorii şi le dă dreptul pacienţilor să comunice cu cei care îi vor trata.
După ani de procese, contestaţii şi discuţii între societatea civilă şi Ministerul Sănătaţii (MS), legea care reglementează plecarea la tratamente în afara ţării cu fonduri publice, pentru situaţii în care în România nu se poate face nimic, a fost modificată.
Criteriile discriminatorii incluse în lege, care prevedeau că au prioritate la tratamente cei care sunt tineri în detrimentul celor trecuţi de 65 de ani sau în funcţie "de beneficiul pe care tratamentul îl are pentru societate", au fost eliminate.
În plus, pentru uşurarea procedurilor, pacienţii şi reprezentanţii lor legali au dreptul să corespondeze direct cu spitalele din afara ţării unde urmează să fie trataţi. Până acum această corespondenţă era purtată doar de Direcţiile de Sănătate Publică (DSP), ceea ce îngreuna mult operaţiile urgente de care aveau nevoie pacienţii, mulţi fiind trimişi la moarte sigură.
Demers sprijinit de EVZ
Succesul schimbării legii se datorează "bunilor samariteni" de la Asociaţia "Salvează Vieţi", care au insistat pe lângă MS ca legea să fie modificată şi care chiar au dat în judecată ministerul.
Şi ziarul "Evenimentul zilei" s-a implicat anul trecut în acest demers, prin prezentarea a numeroase cazuri de bolnavi care aşteptau cu anii să primească bani pentru tratamente şi prin iniţierea unei petiţii care a fost depusă la Consiliul pentru Combaterea Discriminării şi la Guvern, care a fost semnată online de mii de români.
În petiţie, se cerea eliminarea prevederilor legislative care discriminau (banii se dădeau după vârsta bolnavului, vechimea dosarului şi preţul tratamentului), dar şi obligativitatea de a identifica trei clinici din care MS să o aleagă pe cea mai ieftină (procedură greoaie, care conducea la întârzieri, uneori fatale). La toate aceste prevederi, s-a renunţat.
O lege care eficientizează banii bugetului de stat
"În noua lege, s-au introdus termene precise pentru rezolvarea cazurilor. Până acum, am avut numeroase dosare în care se stătea şi doi ani până se obţineau banii, timp în care starea bolnavilor se degrada şi ajungeau să moară cu zile", spune Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei "Salvează Vieţi".
De asemenea, la clinicile din afara ţării va fi trimis un anumit model de solicitare a tratamentelor, care ar trebui să ajute la stabilirea unor costuri mai exacte.
"Modelul pentru cerere de ofertă cuprinde informaţii despre costul tratamentului înainte de operaţie, dar şi despre intervenţia propriu-zisă sau analize. Am avut situaţii când se alegea o ofertă de preţ care de fapt era falsă, fiindcă la final se adăugau multe alte costuri care nu erau precizate iniţial. Practic, prin acest sistem nou se eficientizează bugetul ministerului. Banii pe care îi dau sunt mai bine controlaţi şi vor ajunge la bolnavi mai repede, ca să fie şi daţi cu folos", mai spune Carmen Uscatu.
În plus, pentru a se şti exact care e situaţia dosarelor depuse s-a instituit obligaţia DSP-urilor de a afişa şi actualiza periodic informaţiile cu privire la numărul cererilor înregistrate pentru trimitere la tratament în străinătate şi stadiul soluţionării acestora. De asemenea, Comisia MS care aprobă finanţarea dosarelor depuse se va întruni de două ori pe lună, faţă de o sigură şedinţă aşa cum era prevăzut până în prezent.
"Dedicăm această luptă câştigată tuturor tinerilor pe care MS i-a trimis la moarte în toţi aceşti ani: Dragoş Croitoru, 19 ani, Nicolae Vladu, 43 ani, Ionela Linte, 28 ani, Claudiu Voicu, 8 ani, David Marian, 28 ani, Jisa George, 29 ani, Iuliana Viorica Oncica, 42 ani. Toţi au primit finanţare foarte târziu, dosarele lor aşteptând săptămâni sau luni să treacă prin mulţimea de birouri, comisii şi aprobări", mai spun repre zentanţii Asociaţiei "Salvează Vieţi".
"Dedicăm această luptă câştigată tuturor tinerilor pe care ministerul i-a trimis la moarte, care au primit finanţare târziu, dosarele lor aşteptând luni să treacă prin mulţimea de birouri şi aprobări.“ CARMEN USCATU, preşedinte Asociaţia "Salvează Vieţi"
TRASEU
Cum se obţin fondurile de la MS
- Mai întâi, se depune un dosar cu documente medicale (copie de pe foaia de observaţie, bilet de ieşire din spital, analize, recomandarea medicului curant, de specialitate, privind efectuarea tratamentului în străinătate). Dosarul poate fi depus de bolnav, reprezentantul legal al acestuia sau de către soţ/soţie, rudă de gradul IV, la Direcţia de Sănătate Publică locală, cu o cerere.
- DSP-ul local are obligaţia de a transmite comisiei de specialitate teritoriale toate documentele. În cazul afecţiunilor unde nu există o comisie teritorială, dosarul se trimite la MS.
- Bolnavii pot opta să se ocupe ei de corespondenţa cu clinicile din afară. Dacă dosarul se aprobă, banii sunt viraţi direct clinicii unde se face tratamentul.