Evenimentul Zilei > International > „Fără bancuri cu Șefu’!” – O sosie a lui Xi Jinping cenzurată pe TikTok
„Fără bancuri cu Șefu’!” – O sosie a lui Xi Jinping cenzurată pe TikTok

„Fără bancuri cu Șefu’!” – O sosie a lui Xi Jinping cenzurată pe TikTok

Regimul comunist se teme că asemănarea cântărețului Liu Keqing cu președintele Chinei ar putea duce la ironii pe seama acestuia din urmă.

Cântărețul liric Liu Keqing nu are nici un fel de ambiție politică și, cu atât mai puțin, nu este un opozant al regimului. Totuși, de doi ani, el se confruntă cu un veritabil calvar pe internet.

Pe aplicația TikTok, contul muzicianului a fost șters de trei ori în ultimii doi ani, scrie Le Figaro. Motivul este teama autorităților chineze că asemănarea sa fizică cu Xi Jinping ar putea fi motiv de bancuri și ironii.

Asemănarea dintre cei doi este semnificativă: au aceeași înălțime (1,81 m), aceeași corpolență, o față și o tunsoare similare. Amândoi au vocea gravă. Doar câțiva ani îi separă: Liu are 63 de ani, în timp ce Xi a prins al 67 fir de trandafir în buchetul vieții cu câteva săptămâni în urmă.

Aceste asemănări sunt suficiente pentru ca artistul să fie acuzat pe platforma TikTok de „violare de imagine”. Aceasta, în condițiile în care trăiește în Germania și nu în China.

Liu Keqing este un cântăreț de succes, laureat a numeroase distincții, cum ar fi Marele Premiu Maria Callas sau câștigător al Concursului Internațional de Operă Pavarotti.

Totuși, de unde această temere a autorităților chineze? Pe rețelele sociale, Liu, un ins cât se poate de serios, nu publică decât video-uri din concerte, vocalize sau cursuri de interpretare online.

Însă are o uriașă comunitate de fani: 300.000. Un motiv care, cuplat cu asemănarea mare cu liderul comunist, face Beijingul să se tremure din cauza posibilelor ironii și batjocuri.

În 2017, personajul de desene animate Winnie Ursulețul, a fost cenzurat în China, din cauza unei presupuse asemănări cu același Xi Jinping.

Comparația dintre ursuleț și dictator a fost reluată în buclă pe Weibo, rețeaua socială chineză.

Cu câteva săptămâni în urmă, China a obligat o altă aplicație să cenzureze un utilizator. Platforma de videoconferințe Zoom a fost nevoită să închidă contul lui Zhuo Fengsuo, un lider din Tien An Men. Exilat în Statele Unite, acesta a organizat o comemorare virtuală a masacrului care a avut loc acum 31 de ani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: