Fara asigurare de sanatate, va lasati toti banii la spital!
- Adam Popescu
- 28 martie 2007, 03:00
Daca angajatorul nu va plateste contributia la sanatate, o operatie complicata poate sa va coste si 2.500 de lei.
Multi dintre bolnavii care ajung in spitalele din Romania nu au asigurare de sanatate. Fenomenul este destul de raspandit, spun reprezentantii spitalelor, pe de-o parte fiindca sunt angajatori care nu vireaza contributiile la sanatate catre casele de asigurari, pe de alta parte pentru ca sunt inca multe persoane care lucreaza la negru.
Din asta au de pierdut atat pacientii, care se trezesc ca au de platit, dintr-un foc, sume pe care nu si le pot permite, cat si spitalele, care isi deconteaza cu greu cheltuielile de la casele de asigurari de sanatate. Internarile gratuite se fac doar pentru cazurile de extrema urgenta, cum sunt cele provenite din accidentele rutiere, iar cardul european de sanatate nu poate inlocui asigurarea clasica.
Un milion de lei pe zi, spitalizarea
Manopera medicilor si plata utilitatilor pentru o zi de spitalizare in cazul unui neasigurat costa in jur de 120 de lei noi. Pe factura care se face la externare apar insa si costurile medicamentelor, alimentelor, anestezicelor si analizelor de care a beneficiat pacientul.
„Pentru interventii foarte complicate, de tipul celor facute la nivelul capului si gatului se poate ajunge si la aproximativ 2.500 de lei noi. Nu toti pot suporta aceste sume, dar nici noi nu ne putem permite sa nu ne recuperam banii pe materiale sanitare. Totul costa, de la ac, seringa, vata pana la anestezice”, atrage atentia Cristina Sue, director financiar contabil la Institutul ORL „Dumitru Hociota”.
Din cauza costurilor foarte mari la care se poate ajunge, multi pacienti renunta sa-si mai trateze afectiunile sau amana consultul la medic, ceea ce duce deseori la agravarea cazurilor.
In alte situatii, pacientii reusesc sa-si faca rost de banii pentru operatii, dar cand ies din spital nu isi pot permite tratamentele. „Uneori suntem nevoiti sa le punem diagnostice de urgenta, fiindca nu au alte sanse de a se trata”, povesteste Maria Dinescu, director financiar contabil la Spitalul Colentina.
Managerii de spital avertizeaza ca unitatile sanitare vor deveni din ce in ce mai stricte, fiindca inregistreaza pierderi de pe urma neasiguratilor. „Casa de asigurari imi deconteaza sub 70 de lei noi pentru un pacient tratat, chiar daca operatia m-a costat in realitate 4.000 de lei noi”, se revolta directorul Monica Pop.
Managerul da exemplul clinicilor din strainatate, in care pacientii neasigurati nu sunt tratati pana ce unitatile sanitare nu-si vad banii in cont. Doctorul Monica Pop spune ca, in spitalul pe care il conduce, categoria pacientilor neasigurati nu este reprezentata neaparat de oamenii saraci: „Exista si cazuri in care oamenii lucreaza, dar nu stiu ca angajatorul ii insala”.
Medicul sustine ca sunt pacienti care aduc adeverinte prin care justifica faptul ca firma plateste contributii la sanatate, fara sa stie ca acestea sunt false: „Cand verifici pacientul dupa codul numeric personal la casa de asigurari, constati ca firma isi face datoria doar pentru o parte dintre angajati”.
Reguli
Acte necesare in spital
In momentul in care se interneaza, un pacient trebuie sa prezinte specialistului:
> o trimitere de la medicul de familie,
> o copie dupa buletinul de identitate
> o adeverinta prin care dovedeste ca-si plateste contributia la sanatate.
Daca nu poate dovedi plata asigurarilor pe ultimii cinci ani, trebuie sa scoata din buzunar cam 2.700 de lei de lei, bani care se platesc catre casele de sanatate. Asigurarea poate fi platita si individual, contributia fiind de circa 27 de lei pe luna. Exista si varianta in care pacientii pot fi preluati pe asigurarea sotului, sotiei ori parintilor.
> Cardul european de sanatate nu poate inlocui asigurarea clasica. El acopera doar serviciile medicale de urgenta pe teritoriul altor tari si poate fi obtinut numai de catre asigurati, pe baza unei adeverinte de salariat si a unor fotocopii dupa cartea de munca.
Spitalul Colentina
Variante de preturi pentru neasigurati
> Pancreatita acuta - 1.800 lei
> Colecistita cronica - 2.900 lei
> Hernie inghinala - 3.800 lei
> Colica renala - 1.000 lei