Fântânile publice, „bombe” ecologice

Fântânile publice, „bombe” ecologice

Apa din fântânile publice din Timişoara nu este potabilă, avertizează medicii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş.

Un număr de 13 cişmele au apa tulbure şi plină de fier, iar specialiştii spun că aportul în exces poate cauza probleme. Fântânile cu probleme se găsesc în partea de sud a oraşului, în cartierele Freidorf şi Steaua, dar şi în Fratelia şi spre Chişoda.

„În ultimele două luni, în laboratoarele DSP au fost analizate 142 de probe de apă, prelevate din reţeaua de distribuţie a municipiului Timişoara (apă de la robinet furnizată de către Aquatim), din fântâni particulare (la cerere) şi din cele 92 de foraje publice aflate pe teritoriul Timişoarei. În ceea ce priveşte ultimele analizele arată că 13 din aceste foraje au un conţinut crescut de fier şi prezintă turbiditate crescută (culoare uşor maronie)”, explică Dana Şpac, purtător de cuvânt a DSP Timiş.

Studiile au demonstrat că fierul creşte riscul de cancer prin formarea radicalilor liberi şi măreşte incidenţa bolilor cardiovasculare.

Verificări de patru ori pe an

Fântânile publice municipale au fost forate la adâncimi cuprinse între 80 şi 180 de metri. Medicii DSP au recomandat firmelor care se ocupă de întreţinerea acestora să le cureţe.

„Medicii au recomandat dezinfecţie şi filtrare suplimentară, după care se va relua verificarea probelor”, a mai completat Şpac.

Calitatea apei fântânilor din Timişoara este verificată numai de patru ori pe an, dacă nu sunt reclamaţii sau motive întemeiate pentru a îndesi controlul, de exemplu ploi foarte dese.

Ne puteți urmări și pe Google News