Fântâna Miorița, monument istoric, urmează să fie reabilitată printr-un proiect de anvergură
- Iuliu Vlădescu
- 25 aprilie 2018, 14:44
Apa Nova București urmează să reabiliteze fântâna Miorița printr-un proces amplu care vizează atât echipamentele și construcțiile propriu-zise, cât și mozaicul care ilustrează scene din balada după care este botezată.
Mozaicul monumentului aflat pe Șoseaua București – Ploiești, în fața Muzeului de Artă Populară Prof. Dr. Nicolae Minovici, este într-o stare de degradare ce nu permite restaurarea in situ, fiind necesară stabilizarea acestuia prin metode specifice, fiind apoi extras segmentat din monument. Ulterior, mozaicul recuperat va trece printr-un proces de curățare și va fi clasificat ca fiind mozaic original sau provenit din intervenții ulterioare. Reconstituirea lucrării se va face în baza planurilor existente, a schițelor 1:1, completările fiind realizate din materiale identice. Mozaicul va fi reinstalat pe poziție după ce va fi aplicat și un strat suport de stabilizare.
Fântâna Miorița a fost realizată după planurile arhitectului Octav Doicescu și a fost decorată cu mozaicuri de Milița Petrașcu. Monumentul a fost inaugurat cu prilejul manifestărilor „Luna Bucureștilor”, ediția din 1936, eveniment internațional care, la acea vreme, celebra capitala și urmărea să atragă vizitatori din țară și din străinătate. În cadrul aceluiași eveniment a fost inaugurată expoziția Satului Românesc, care avea să rămână până în zilele noastre Muzeul Satului.
Monumentul este format din granit de Dobrogea și este compus dintr-un bazin larg, în formă de elipsă, cu diametre de 50 metri, respectiv 20 metri. Fântâna se află în mijlocul bazinului și este formată din două ziduri paralele, fiecare cu o lungime de 16 metri, o înălțime de 3,20 metri și o lățime de 60 de centimetri. Între cele două ziduri este construită o pantă din piatră, cu o lățime de un metru, capetele acesteia ieșind în afara celor două ziduri cu cinci metri.
Pe fațadele monumentului se află frize de mozaic alb și negru, fixate în piatră, care ilustrează scene din balada Miorița. Pe una din părți sunt reprezentați cei trei ciobani și cele trei turme de oi, iar pe cealaltă parte este ilustrată nunta stâpânului Mioriței și moartea acestuia.
„Fântâna Miorița este emblematică pentru București. Este un obiect de patrimoniu național ca urmare, am căutat să oferim mai mult decât simple soluţii de servicii, și ne bucurăm că acest proiect ne oferă ocazia de a fi realmente creativi şi capabil de inovaţie, pentru a putea îndeplini cererea esenţială de calitate și a ne dovedi specializarea în proiecte de dezvoltare durabilă, atât de importante în cadrul comunităţilor locale. Acesta este tipul de provocare permanentă la care excelează Apa Nova”, a declarat Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova București.
Pentru eficientizarea procesului de reabilitare, lucrările au fost separate în cele de înlocuire a echipamentelor cu unele moderne, care să includă un consum redus de energie și automatizare, și în cele de restaurare a mozaicului.
Contractarea lucrărilor de restaurare de către Apa Nova București se va face în aproximativ două săptămâni, urmând ca extragerea mozaicului să se realizeze în termen de 30 de zile, iar restaurarea și replantarea să aibă loc până în primăvara anului 2019.
În ceea ce privește lucrările de reabilitare și modernizare, acestea vor începe la sfârșitul lunii septembrie, după închiderea perioadei de funcționare a fântânii, și se vor termina la sfârșitul lunii martie 2019.