Milioane de familii se descurcă mai greu cu banii decât în urmă cu un an

Milioane de familii se descurcă mai greu cu banii decât în urmă cu un an Sursa foto: Pixabay

Lucrarea numită „Condițiile de viață ale populației din România” publicată de INS scoate în evidență o creștere semnificativă a numărului de familii care se confruntă cu dificultăți financiare mai mari în comparație cu anul precedent.

Potrivit INS, există mult mai multe familii sărace. În România sunt circa 7.5 milioane de gospodării. Jumătate au capul familiei fără un loc de muncă.

Aproximativ 20% din familiile au întâmpinat dificultăți în plata facturilor, fapt care se datorează în mare măsură situației lor financiare precare.

România are mai multe familii sărace decât anul trecut

În cazul apariției unei situații financiare de urgență, cum ar fi o îmbolnăvire sau un deces, peste 90% dintre români ar fi nevoiți să solicite un împrumut pentru a putea face față costurilor acesteia ce depășesc 2000 de euro.

„Știu cum este să trebuiască să jonglezi cu creditorii pentru a ți se permite să mai întârzii o lună cu plățile pentru că nici tu la rândul tău nu ți-ai încasat banii. Știu cum este să stai cu 1200 de lei în cont în timp ce aștept să intre banii facturați clienților.

Și știu cum este să te consumi nopțile de întrebarea de unde dai salarii dacă nu ți-au intrat banii. Mai știu și cum este să fii nevoit să împrumuți bani de la rude sau prieteni pentru reparațiile urgente la mașină pentru că ai de făcut drumuri la clienți pe care nu-ți poți permite să-i pierzi! ”, spune Andrei Popescu, antreprenor.

Potrivit studiilor, atunci când oamenii primesc sume de bani suplimentare, cum ar fi un bonus sau o moștenire, există o tendință mai mare de a-i cheltui decât de a-i economisi.

Datele din raportul INS arată că mulți dintre cetățeni trăiesc într-o continuă stare de vulnerabilitate financiară. Care poate fi denumită fragilitate financiară, insecuritate financiară sau dificultăți financiare, dar care poate fi considerată și un pericol financiar.

Milioane de familii se descurcă mai greu cu banii decât în urmă cu un an

Bani. Sursa: dreamstime.com

Peste 25% din familii au raportat că au suportat cu greu marile cheltuieli

În 2022, plățile cu cele mai multe restanțe au fost cele legate de energia electrică (75,0%). Dar și întreținerea locuinței (68,1%).

În ceea ce privește restanțele la plata chiriei, acestea au fost înregistrate la 14,6% dintre locuințe.

În 2022, fenomenul restanțelor este mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii dependenți (20,7%). A celor formate dintr-un părinte singur cu cel puțin un copil minor în întreținere (24,8%). Precum și a celor formate din doi adulți cu trei sau mai mulți copii minori în întreținere (33,3%).

De asemenea, ponderea familiilor formate din doi adulți cu trei sau mai mulți copii minori în întreținere și care au restanțe la plată a crescut cu aproape 10% față de anul 2021.

În ceea ce privește cheltuielile curente, peste un sfert dintre familii (26,9%) au declarat că le susțin cu mare dificultate sau cu dificultate.

Astfel, se observă că aproape trei sferturi din totalul gospodăriilor întâmpină dificultăți financiare.

În cazul evenimentelor culturale și de divertisment, trei sferturi dintre persoanele cu vârsta de 16 ani și peste nu au participat la nicio astfel de activitate. Nici măcar la cinema, spectacole live, obiective culturale sau evenimente sportive live, potrivit datelor INS.

Ne puteți urmări și pe Google News