Falimentul City Insurance. Cum s-au zbătut doi vicepreședinți ASF să NU apere interesele românilor (III)

Falimentul City Insurance. Cum s-au zbătut doi vicepreședinți ASF să NU apere interesele românilor (III)

Falimentul City Insurance a însemnat o scumpire a polițelor RCA de 3-4 ori și plata din Fondul de Garantarea Asiguraților de 600 de milioane de lei. Cu alte cuvinte, românii au plătit peste un miliard de lei pentru ca cei plătiți să le apere interesele, Autoritatea de Supraveghere Financiară să nu-și facă datoria. Să acopere niște falsuri grosolane, luând de fiecare dată apărarea City Insurance.

Primul control la adresa lui City Insurance  privind indicatorii financiari a fost discutat în martie  2020 și a confirmat situația dezastruoasă existentă încă din 2018 la societate,  adică lipsa de lichiditate. Societatea plătea dosarele de dauna pe măsură ce încasa primele subscrise RCA. De ce țineau într-un cont elvețian fără să folosească 50 milioane de euro într-un cont la Axion Swiss Bank era o întrebare legitimă. Dar pe care nimeni din ASF nu voia să o pună. Erau mult prea ocupați să acopere mizeria. Aici găsiți prima parte a anchetei publicată de noi.

Componența Consiliului ASF a fost schimbată în noiembrie 2018 după numirea de către Parlament a unui nou Consiliu, întrucât mandatul celui anterior a expirat. Președinte ASF devenea Leonardo Badea, prim-vicepreședinte ASF Doina Dascălu, vicepreședinte ASF pe Asigurări Cristian Roșu, vicepreședinte ASF pe pensii, Dan Armeanu, vicepreședinte pe piața de capital Gabriel Grădinescu, membrii neexecutivi Joszef Birtalan, Aura Socol, Ioan Gheorghe Țară și Ovidiu Wlassopol.

În 11 octombrie 2019 Leonardo Badea a demisionat din funcția de președinte ASF pentru a pleca viceguvernator la BNR. Atribuțiile președintelui ASF au fost preluate de prim-vicepreședintele ASF Doina Dascălu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un control care a durat un an de zile, fără rezultat

Decizia ASF de demarare a controlului la SAR City Insurance SA a fost emisă la 01.03.2019, dar rezultatul controlului a ajuns prima oară în ședința Consiliului ASF în 4.03.2020. Le-a luat un an de zile ca să descopere ceea ce discuta pe la colțuri de câțiva ani...

Referitor la verificarea respectării cadrului procedural RCA se constata existența unui risc de lichiditate,  plata cu întârziere a dosarelor de dauna RCA soluționate în cursul anului 2018, în cuatum de 184 milioane lei (aproximativ 35 milioane euro), reprezentând un procent de 50% din dosarele procesate, adică 28.382.

document control asupra City Insurance în 2019. Sursa: evz

În fapt, City Insurance plătea dosarele de daună RCA pe măsură ce încasau primele de subscriere RCA. Adică luau bani de la șoferi, ca să plătească daunele făcute de șoferi. Plățile efectuate cu întârziere pentru dosarele RCA reprezenta o practică recurentă a City Insurance SA (document ASF), iar cauzele care au dus la înregistrarea acestor întârzieri la plată erau în mod evident de natură financiară. Evident pentru orice observator, dar nu și pentru Direcția de Supraveghere și Control din ASF.

50 de milioane de euro zăceau, dosarele de daună se adunau, ASF controla...

Analiza asupra profilului de risc a societății a arăta că banii din Axion Swiss Bank în valoare de 50 milioane de euro nu și-au dovedit utilitatea economică, întrucât nu s-au înregistrat modificări ale soldului. (pag 15 Nota 28.02.2020). Adică nu erau folosiți pentru plata daunelor. De fapt, nici nu aveau cum, fiind un cont fals!

Document Control ASF la City Ins privind contul fals

Pentru că au văzut că prosteala cu banii falși funcționează, reprezentanții Societății de Asigurare Reasigurare City Insurance SA au prezentat încă din 26.11.2019 ca măsură de soluționare a cerințelor ASF, un nou împrumut de la Planar LTD, societate din Portugalia. Împrumut autentificat în Anglia în valoare de 25 milioane euro scadent pe o perioadă de 2 ani vărsați tot în contul City Insurance de la Axion Swiss Bank. Vă reamintesc că acest cont ce s-a dovedit în 2021 că nu a existat niciodată și ca City Insurance SA nu a deținut niciodată o suma de bani acolo.

Suplimentar s-a mai încheiat un contract de împrumut  cu Banque Cramer în data de 12.12.2019 în valoare tot de 25 milioane de euro cu maturitate de 5 ani.

Chiar și cu cele doua împrumuturi echipa de control își menține observația că măsurile luate nu duc la o diminuare a riscului de credit. Considerau, în mod corect, că remedierea se poate realiza doar prin majorarea capitalului de solvabilitate cu 35 milioane de euro. (Sedința din 27.02.2020).

Auditorii externi, la fel de “profesioniști” sau orbi

Numai că, așa cum v-am explicat mai sus, din spuma mării apărea o nouă suma de bani împrumutați de la Planar LTD în valoare de 25 milioane de euro, vărsați în contul City de la Axion Swiss Bank. Încă o dată, toate aceste lucruri erau falsuri grosolane, banii și contul neexistând vreodată. Dar era un fals certificat nu numai de „specialiștii” ASF. Inclusiv rapoartele de audit anuale ale auditorilor externi la City pentru anii 2017-2020, respectiv BDO și Grant Thorton certificau existența banilor vărsați în contul City Insurance de la Axion Swiss Bank.

Propunerile echipei din cadrul Direcției de Supraveghere și Control Asigurări nu au fost pe placul unor membrii ai Consiliului care au solicitat refacerea materialului. O grupare în frunte cu vicepreședinții Cristian Roșu și Dan Armeanu. Într-o ședință maraton s-a ajuns în situația ridicolă în care cei doi vicepreședinți ASF, Dan Armeanu și Cristian Roșu subliniau că împrumuturile de la Planar și de la Banque Cramer & Cie SA  trebuie luate în calculul solvabilității, în ciuda constatărilor echipei de control.

Prin aceste presiuni, acceptate în final de cei de la Supraveghere și Control, s-a ajuns la scăderea necesarului de  capital de solvabilitate, deși misiunea publică a ASF este protecția asiguratului, nu a asiguratorului.

Vicepreședintele ASF Cristian Roșu, un avocat eficient pentru City Insurance

Ciudata orbire fața de situația City Insurance fusese preluata și în noul Consiliu (vezi aici episodul II), iar vicepreședintele Cristian Roșu avea o poziție contrară inclusiv față de susținerile propriei Direcții de Control și Supraveghere, făcând presiuni pentru îndulcirea cerințelor. Propunerea de amânare a trecut. Au fost doar două voturi de abținere, ale lui Ion Tara și Ovidiu Wlassopol care echivalau, conform OUG 93/2012 de înființare a ASF cu vot împotrivă.

Nota ASF cu pozițiile vicepreședinților

Materialul a fost reanalizat, iar echipa de control a revizuit plafonul de majorare a capitalului de solvabilitate de la 35 milioane de euro la 16,5 milioane de euro. În urma insistențelor vicepreședintelui Cristian Roșu, echipa de control și-a schimbat opinia și a luat în calculul lichidității împrumutul de la Banque Cramer & Cie SA, dar și împrumuturile de la Planar LTD, care la acel moment ajunseseră la 75 milioane de euro. Existenta vărsământului în contul City Insurance era, din nou, confirmată de Axion Swiss Bank din 11.09.2019 printr-un document fals.

Document ASF privind masura majorarii capitalului la 35 de milioane

IATĂ CUM SE MODIFICĂ MAJORAREA CAPITALULUI DE LA 35 DE MILIOANE LA 16,5 MILIOANE EURO

Document masura ASF - 16 milioane euro

Interesant este că echipa de control deși a considerat inițial că cele două împrumuturi de 25 milioane euro nu pot asigura lichiditatea decât pe termen scurt și de aceea nu pot fi luate în calculul capitalului de solvabilitate,  în materialul reanalizat, deși condițiile împrumuturilor erau identice, și-a reconsiderat poziția. Le-au acceptat, scăzând necesarul de capital de solvabilitate la 16,5 milioane euro.

În sfârșit, apar primele semne că butaforia se prăbușește

Fericită cu acest rezultat, City Insurance nu a mai adus nici un ban în plus, deoarece  a contestat măsura ASF și a obținut în instanța anularea ei. Așa că cele 75 de milioane de euro inexistente din contul inexistent deschis într-o bancă care nu-i avea ca și clienți, continua să fie pentru ASF garanția unei afaceri solide.

Următorul  control al ASF la City Insurance  arată că în prima jumătate a anului 2020 situația se deteriorase și mai mult, iar acum necesarul de capital de solvabilitate era de 50 milioane de euro.

Surpriza, dacă putem să o numim așa, a venit în 2021 când auditorii angajați de City Insurance pentru exercițiul de evaluare a activelor au venit cu vestea șocantă că există indicii că acel cont de la Axion Swiss Bank ce avea valoarea de 75 milioane de euro nu există, totul fiind un fals. Ceea ce se știa demult, dar nimeni nu voia să afle. Dar despre acest lucru în episodul următor. Când o să vedem cum se plătesc dobânzi și prime de succes pentru o plastografie ordinară.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro