Două greșeli care îți cresc cheltuielile cu gazul și curentul

Factura la gaze. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cheltuielile cu gazele și energia electrică pot să crească semnificativ din cauza unor neglijențe ale consumatorilor. Astfel, plățile întârziate ale facturilor și citirea întârziată a contoarelor de energie pot aduce diferite penalități și costuri suplimentare, care să încarce și mai mult prețul final al facturii.

Gazele și energia electrică reprezintă, mai ales în perioada de iarnă, o cheltuială considerabilă în bugetul unei familii. La aceste facturi se pot aduna și alte penalități în cazul în care nu sunt respectate regulile de bază.

Greșelile care îți pot mări factura la gaze sau energie electrică

Cheltuielile cu gazele și energia electrică pot să crească semnificativ din cauza unor mici neglijențe. Astfel, plățile întârziate ale facturilor și citirea întârziată a contoarelor de energie pot declanșa o serie de penalități și costuri suplimentare.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este întârzierea plății facturilor pentru gaz și energie electrică. Comparativ cu anii trecuți, doar 20 de furnizori mai oferă gaze consumatorilor casnici. Întârzierea plății facturilor poate duce la penalități considerabile, în funcție de piață și de reglementări.

De asemenea, o întârziere mai mare a plății vine și cu riscul suspendării serviciului. Furnizorii au diverse reguli în ceea ce privește penalitățile, iar acestea pot fi proporționale cu suma restantă sau să fie o taxă fixă.

Cum poți evita plățile mărite la facturi

A doua greșeală care poate crește nejustificat cheltuielile este întârzierea citirii contorului și oferirea indecșilor de consum, în situațiile unde acest proces nu este automatizat.

În cazul contractelor pe de pe piața reglementată, achitarea facturilor după perioada de grație (după alte 30 de zile de la data scadentă) atrage dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare datei de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

În cazul contractelor de pe piața liberă, dacă achiți factura după data scadenței menționată pe factură, se vor calcula dobânzi penalizatoare de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere începând cu ziua imediat următoare datei de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Companiile de distribuție a energiei pot impune plafoane de consum, iar lipsa furnizării informațiilor despre consum poate genera costuri suplimentare.

Este important să respecți termenele pentru citirea contoarelor, mai ales acolo unde acest proces nu este automatizat.

Citirea corectă a contorului electric a devenit o adevărată provocare pentru consumatori

Trecerea la contoarele „smart” și introducerea sistemului de autocitire a devenit principala temă de discuție în rândul consumatorilor. Astfel, din cauza citirii greșite a indexului pot apărea pe facturi greșeli majore care duc la cheltuieli suplimentare.

Pentru a scăpa de aceste erori de facturare ale furnizorilor de energie electrică este foarte important să citim corect indexul contorului.

Fiecare furnizor are o perioadă în care se transmite indexul autocitit. De exemplu, la Hidroelectrica, indexul se introduce în aplicație în perioada 24-28 ale fiecărei luni. Dacă nu se transmit aceste date în zilele respective, furnizorul emite o factură cu o estimare a consumului raportată la luna respectivă din anul precedent.

Cum să eviți costurile suplimentare din facturi

Pentru a evita întârzierile la plată este important să fii organizat și informat. Astfel, pentru a fi sigur că nu uiți să plătești facturile la timp este recomandat să setezi plăți automate pentru facturile de gaze și energie electrică. Această practică îți va garanta că nu vei uita niciodată data scadentă și astfel poți evita penalitățile.

O altă recomandare este cea a monitorizării consumului. Dacă furnizorul nu oferă citire automată, stabilește-ți un calendar pentru a citi manual contoarele înainte de termenul limită.

Evitarea acestor două greșeli simple poate avea un impact semnificativ asupra facturilor. Fiind atent la termenele de plată și la citirea la timp a contoarelor, poți optimiza cheltuielile și evita penalitățile usturătoare.

Este recomandat să fii mereu la curent cu politica furnizorului și să iei măsuri pentru a evita costurile suplimentare.