Cât muncesc românii pentru a-și plăti factura la internet
- Alexandru Sălăvăstru
- 5 noiembrie 2023, 07:28
Europa și America de Nord se bucură de conexiuni la internet accesibile și fiabile. Astfel, cei din SUA trebuie să muncească doar 51 de minute pentru a acoperit costurile de internet, potrivit unui nou studiu.
Factura la internet. România se remarcă printr-un preț scăzut la internetul fix. După datele furnizorului de servicii VPN Surfshark, la noi în țară, un abonament de internet fix este echivalent cu 18 minute de muncă. La polul opus se află Grecia, unde sunt necesare trei ore și 42 de minute.
Factura la internet. Analiză digitală
Indicele calității digitale a vieții (Digital Quality of Life – DQL) se află la a cincea ediție. Analiza are scopul de a identifica domenii care ar trebui să fie prioritare pentru îmbunătățiri viitoare.
România ocupă locul 14 în lume în acest Index. Au fost analizate 112 de țări din întreaga lume, și locul 13 în Europa, din 38 de țări. În ultimii ani, România și-a îmbunătățit mult performanța. Comparativ cu anul trecut, țara noastră a urcat 20 de poziții.
Indexul este împărțit în patru piloni principali. Printre aceștia se numără accesibilitatea internetului, calitatea internetului, e-infrastructura, e-securitatea și e-guvernarea. Acești au la rândul lor, 14 indicatori care ajută la măsurarea calității.
Indicele de accesibilitate la internet ia în considerare timpul petrecut la locul de muncă pentru a-și permite cel mai ieftin internet în bandă largă + timpul petrecut la locul de muncă de o persoană pentru a-și permite cel mai ieftin internet mobil. România ocupă locul 3 în lume (18 minute + 87 de ore și 26 de minute. Pe primul loc este Franța (16,9 minute pentru fix + 54 de minute pentru mobil). Pe locul doi este Luxemburg, cu 16 minute + 69 de minute pentru factura de internet mobil. Top 5 este completat de Singapore și Austria.
România ocupă locul 12 în lume la viteza serviciilor mobile și de bandă largă la internet
Indicele de calitate a internetului este suma indicilor de viteză a serviciilor mobile și de bandă largă, de stabilitate și de creștere a rețelelor. Aici, România ocupă locul 12 în lume. Pe primele locuri sunt Emiratele Arabe Unite, Canada, Singapore, Danemarca și Franța pe 5.
Una dintre cea mai slabă performanță (locul 61) l-am obținut la Indicele infrastructurii electronice, care este determinat de numărul de utilizatori activi de internet (la 100 de locuitori) + indicele de pregătire a rețelei. Cele mai bune țări din acest punct de vedere sunt Suedia, Danemarca, Elveția, Olanda și SUA.
Indicele privind securitatea electronică este obținut prin combinarea indicelui de securitate cibernetică + statutul legislației privind protecția datelor cu caracter personal, iar România este pe locul 6 în lume la acest capitol, după Belgia, Lituania, Estonia, Cehia și Germania.
Nivelul de digitalizare al sectorului public, punctul cel mai slab al țării
Nivelul de digitalizare al sectorului public, sau e-Guvernare, este calculat prin fuzionarea indicelui serviciilor online și a indicelui de pregătire pentru inteligența artificială. Datele din Index, plasează România pe locul 62 în lume, fiind, de altfel, indicatorul cel mai slab. Statele cu cele mi puternice sisteme de e-Guvernare sunt Croația, Bahrain, Qatar, Slovacia și Albania.
Totodată, raportul a mai arătat că unele țări au o calitate a vieții digitale mai bună, chiar dacă PIB-ului pe cap de locuitor este mai mic.
Astfel, 22 de țări – India, Filipine, Vietnam, Ucraina, Moldova, Columbia, Thailanda, Peru, Brazilia, Serbia, Turcia, Kazahstan, Malaezia, China, Argentina, Bulgaria, Rusia, Chile, România, Polonia, Croația, Ungaria – din 121 de țări depășesc calitatea digitală a vieții așteptată, cu niveluri mai ridicate de securitate electronică, infrastructură electronică și guvernare electronică.
Locurile în care oamenii trebuie să muncească cel mai mult pentru a-și permite să își achite facturile la internet sunt, în ordine inversă, Mali, Zimbabwe (72 de ore și 39 de minute pentru internet fix), Coasta de Fildeș, Camerun și Trinidad Tobago.