FACIAS susține tinerii antreprenori în fața statului. Organizația a dat în judecată Guvernul

FACIAS susține tinerii antreprenori în fața statului. Organizația a dat în judecată GuvernulAntreprenori. Sursa foto: Dreamstime

FACIAS - Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului - a dat Guvernul în judecată. Organizația solicită instanței să oblige statul să elaboreze normele de aplicare a Legii tinerilor.

 

Fundația solicită instanței să oblige reprezentanții statului să elaboreze normele de aplicare a prevederilor art. 17 alin. (1) – (5) din Legea tinerilor. Actul normativ cuprinde forme de sprijin material ce pot fi acordate tinerilor. Conform unui comunicat al Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, Guvernul încearcă prin orice mijloace să împiedice acțiunea.

FACIAS a dat Guvernul în judecată

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a chemat în judecată Guvernul România. Reprezentanții FACIAS susțin că statul nu și-a onorat obligațiile cu privire la elaborarea normelor de aplicare a prevederilor art. 17 alin. (1) – (5) din Legea tinerilor. Potrivit unui comunicat de presă, deși cuprinde forme de sprijin material ce poate fi acordat tinerilor, Guvernul încearcă prin orice mijloace să împiedice acțiunea Fundației.

Este vorba despre o lege din 2007 care prevede susținere pentru tinerii din România. Actul normativ nu poate fi pus în aplicare deoarece autoritățile nu au elaborat normele necesare.

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a dat Guvernul în judecată și solicită instanței să oblige reprezentanții statului la elaborarea normelor de aplicare a prevederilor art. 17 alin. (1) – (5) din Legea tinerilor. Deși cuprinde forme de sprijin material ce poate fi acordat tinerilor, Guvernul încearcă prin orice mijloace să împiedice acțiunea FACIAS”, se arată în comunicatul de presă.

Guvernul

Sediul guvernului Sursa foto: Photo 279625861 © Adriana Sulugiuc | Dreamstime.com

Importanța legii care susține tinerii

Potrivit comunicatului de presă emis de FACIAS, actul normativ are un rol important în susținerea și dezvoltarea viitoare a României. Legea prevede o serie de măsuri menite să susțină și să stimuleze inițiativele antreprenoriale ale tinerilor. Aceștia pot primi fonduri nerambursabile și pot avea acces la servicii de consultanță specializată. Comunicatul de presă evidențiază avantajele acestei legi:

  • Statul stimulează inițiativele antreprenoriale ale tinerilor, susținând prin alocații financiare nerambursabile accesul acestora la servicii de consultanță specifice demarării unei afaceri.
  • Statul acordă sprijin tinerilor pentru înființarea de întreprinderi mici și mijlocii și pentru realizarea de investiții, prin programe de creditare preferențială, cu prioritate în mediul rural și în zonele geografice cu nivel economic scăzut, conform legii.
  • Statul acordă facilități sub formă de reduceri de taxe și impozite, pentru o perioadă de cel puțin un an calendaristic, pentru societăți comerciale înființate de tinerii absolvenți, indiferent de nivelul studiilor acestora.
  • Statul sprijină formarea tinerilor ca viitori întreprinzători și manageri prin organizarea de cursuri de inițiere gratuite în domeniul managementului și în cel al administrării afacerilor.
Micutzu

Sursa foto: arhiva EVZ

FACIAS cere elaborarea normelor

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a chemat în judecată statul pentru că au trecut 14 ani fără ca statul să elaboreze normele. În acest context, FACIAS a solicitat instanței să oblige Guvernul să elaboreze reglementările respective. În loc să se conformeze, dat fiind importanța actului de reglementare, arată comunicatul, guvernul încearcă să blocheze acțiunea în justiție.

„Pentru că de 14 ani Guvernul a nu elaborat aceste norme, FACIAS i-a dat în judecată și a cerut elaborarea de urgență a acestor norme. Ce a făcut Guvernul în această situație? V-ați aștepta probabil să elaboreze de urgență actul normativ și să sprijine tinerii? Greșit! Încearcă prin tot felul de tertipuri să oprească acțiunea din justiție”, se arată în comunicatul de presă.

Concret, arată comunicatul, Guvernul cere anularea acțiunii FACIAS pentru diferite motive, între care neachitarea taxei de timbru, sau din cauza lipsei de interes a fundației în promovarea acestei acțiuni. În acest context organizația cere Guvernului României să-și asume responsabilitatea și să ia măsurile necesare pentru implementarea Legii Tinerilor.

„Deci nu e important ca tinerii din România să fie sprijiniți și că o organizație ca FACIAS luptă pentru asta, e important dacă e plătită sau nu taxa de timbru. Mai mult, în instanță, Guvernul invocă niște acțiuni birocratice suplimentare din cauza cărora nu pot emite normele de aplicare și dă vina pe alte instituții care ar fi trebuit să facă niște pași premergători pentru ca normele să poată fi emise. În opinia FACIAS, Guvernul, care la rândul lui este obligat să emită acele norme și să transpună în mod real ajutorul material ce trebuie acordat tinerilor, trebuia să solicite inițierea de proiecte organelor subordonate”, se mai arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News