Facebook ÎNFRÂNTĂ în justiție: VICTORIE crucială pentru LIBERTATEA de EXPRIMARE
Editura Evenimentul si Capital

Facebook ÎNFRÂNTĂ în justiție: VICTORIE crucială pentru LIBERTATEA de EXPRIMARE

Zuckerberg și Merkel
Autor: | | 2 Comentarii | 3923 Vizualizari

Precedent juridic excepțional în Germania, prima țară care a introdus cenzura de stat pe rețelele de socializare.

Un editorial excepțional de Stefan Frank pentru Gatestone Institute.

Un tribunal din Berlin a emis un ordin de restricție împotriva Facebook. Sub amenințarea unei amenzi de 250.000 de euro sau a închisorii, Facebook a fost obligată să reposteze comentariul unui utilizator, pe care îl ștersese.

Mai mult, instanța a interzis Facebook să îl interzică pe respectivul utilizator.

Este pentru prima dată când un tribunal din Germania a avut de-a face cu consecințele legii cenzurii pe internet, care a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2017. Legea obligă companiile care au rețele sociale să șteargă sau să blocheze „aparentele” delicte, cum ar fi calomnia, defăimarea sau incitarea, în termen de 24 de ore de la primirea unei plângeri de la un utilizator.

Așa cum au subliniat nenunărați critici, această cenzură de stat îl lasă dreptul liberei exprimări la mâna deciziilor arbitrare ale unor corporații private, care este probabil că vor cenzura mai mult decât este necesar, pentru a nu risca o amendă zdrobitoare de 50 de milioane de euro.

Potrivit unei informații publicate de Tagesspiegel, la scurt timp de la intrarea în vigoare a legii, cenzorii Facebook au doar zece secunde la dispoziție pentru a decide dacă să cenzureze o postare sau nu.

Cazul adus în fața instanței, pomenit mai sus, se referea la faptul că pe 8 ianuarie 2018, ziarul elvețian Basler Zeitung a postat pe site-ul său un articol cu titlul: „Viktor Orban vorbește despre invaziile musulmane”.

Textul de prezentare nota:

„Viktor Orban se întreabă cum într-o țară ca Germania haosul, anarhia și trecerea ilegală a frontierei pot fi privite ca ceva bun.”

Utilizatorul de Facebook Gabor B. A postat următorul comentariu:

„Germanii devin din ce în ce mai stupizi. Nici o mirare, de vreme ce presa de stânga îi îndoapă zilnic cu fake news despre ‘muncitori pricepuți’, contrazicând cifrele șomajului sau pe Trump.”

Acest comentariu a primit foarte repede foarte multe „like”-uri până când a fost șterd de Facebook din cauza unei presupuse încălcări a „standardelor comunitare”. În plus, Gabor B a fost suspendat de pe Facebook timp de 30 de zile.

„Cineva poate fi de acord cu opinia comentatorului sau să o considere polemică sau neobiectivă”, a declarat pentru Gatestone avocatul lui Gabor B, Joachim Nikolaus Steinhöfel. „Dar cel mai important lucru este acesta: comentariul este acoperit de dreptul la libera exprimare.”

Avocatul a adăugat că înainte de a se prezenta în fața instanței, biroul său a trimis o scrisoare de avertisment către Facebook.

„Parțial, Facebook a cedat, renunțând la interzicerea utilizatorului, dar nu a repostat comentariul. Avocații Facebook ne-au informat că o examinare atentă a constatat că standardele comunității au fost aplicate corect și prin urmare conținutul nu va fi repostat.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate