Face UE pasul decisiv? Anunțul care ar putea salva Republica Moldova. Ce s-a decis la mesele rotunde

Face UE pasul decisiv? Anunțul care ar putea salva Republica Moldova. Ce s-a decis la mesele rotunde Republica Moldova în UE. Sursa foto. EVZ

Parlamentul European ar putea să semneze un acord cu Republica Moldova, prin care să îi garanteze statului sprijin în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus, a crizei energetice, precum și a mai multor reforme. Anunțul vine în contextul în care Chișinău a solicitat intervenția oficialilor de la Bruxelles pentru furnizarea de gaze, după ce Rusia a redus livrările în teritoriu și a majorat tariful la acest serviciu.

Parlamentul European ar putea să semneze un acord cu Republica Moldova la finalul anului 2021. Anunțul a fost făcut de Dragoș Tudorache, Raportor al Comisiei de politică externă pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în cadrul Parlamentului European și Coordonator al activităților PE de susținere a democrației parlamentare în Republica Moldova.

Beneficiază Republica Moldova de ajutorul UE?

Oficialii de la Bruxelles garantează Republicii Moldova, prin intermediul memorandumului de înțelegere, asistență tehnică și profesională pentru angajații Parlamentului, inclusiv prin organizarea unor stagii de practică.

Chișinăul va avea parte de sprijin, în acest context, în ceea ce privește criza energetică, precum și gestionarea pandemiei de coronavirus și implementarea unor reforme judiciare, financiare, bancare, și a recomandărilor ce vizează procesul electoral, potrivit MOLDPRES.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia nu mai are nicio limită. „Nu este nici justificat”

Anunțul vine chiar după ce oficialii de la Chișinău au solicitat UE să intervină pe fondul crizei generate după ce Rusia a redus livrările de gaze în teritoriu și a decis majorarea tarifelor pentru acest serviciu. Noul preț nu este „nici justificat, nici realist pentru Republica Moldova”, a precizat vicepremierul Andrei Spânu.

Republica Moldova intenționează să încheie un acord cu oficialii de la Bruxelles pentru a-și asigura livrarea cantității de gaze naturale necesare, prin România.

În luna septembrie, contractul de furnizare a gazelor încheiat între Republica Moldova și Gazprom a expirat, iar oficialii de la Chișinău nu au dorit să semneze un altul din cauza prețurilor. Tariful stabilit de Gazprom a crescut de la 550 de dolari pentru mia de metri cubi, cât era în luna septembrie, la 790 de dolari pe mia de metri cubi în luna octombrie.

Și România luptă pentru a-și acoperi propriile necesități de gaze naturale, pe fondul unor temeri mai largi cu privire la nivelurile scăzute de depozitare în toată Europa.