Traversând trei țări și însumând 1500 de kilometri, viitorul drum transcaucazian va duce turiștii în inima unora dintre cele mai valoroase din punct de vedere cultural și ecologic regiuni ale Caucazilor, arată un material BBC.
Ushguli este una dintre cele mai înalte așezări din Europa, pierzându-se printre colinele largi și vârfurile semețe de pe creasta de sud a Munților Caucaz. La 2.000 de metri peste nivelul mării, între vârfuri glaciare și defileuri stâncoase, drumul traversează pajiști și pășuni păzite de vite și cai trupeși cu coamă roșcată.
Incredibil de sălbatic și de departe
Pe traseu călătorii pot înnopta la diferite cabane și pe măsură ce pătrunzi în sătucurile rare din regiunea Svaneti, nord-vestul Georgiei, îți răsar în cale cătunuri înscrise în patrimoniul UNESCO, dotate ca niște cetăți medievale cu turnuri de apărare, unele datând din secolul 8. Aproape sălbatic și greu accesibil, Svaneti are vârfuri acoperite de zăpadă, pajiști alpine și sute de sate pe jumătate părăsite.
În copilărie, Davit Khergiani își petrecea fiecare vară la Mestia, micuța capitală de provincie cu care începe drumul Mestia-Ushguli. Familia lui deține un koshki, unul dintre cele 175 de turnuri de piatră de apărare medievale construite de clanurile Svan, care au guvernat regiunea. Limba lor nescrisă este încă vorbită de unii localnici. Davit Khergiani putea explora în voie pășunile și munții locuiți de urși negri. Culegea ciuperci, pescuia sau se juca cu camarazii săi. Acum în vârstă de 32 de ani, Khergiani a fost martorul multor schimbări în Svaneti. După colapsul Uniunii Sovietice, drumurile erau asaltate de bande înarmate cu Kalașnikov, care jefuiau localnicii la adăpostul nopții. Revoluția Trandafirilor, care a zguduit Georgia în 2003, a venit cu investiții în turism în zonă, care au permis unor tineri ca Davit să revină acasă după studii universitare la Tbilisi.
Potrivit lui Meagan Neal, director co-executiv al Transcaucasian Trail Association (TCTA), care coordonează dezvoltarea viitorului drum, traseele favorizează cunoașterea în tihnă a bogățiilor Caucazului. Din 2015, asociația a instalat marcaje și infrastructură care leagă secțiunile deja deschise ale rutei, inclusiv foste jeepuri sovietice. Aproape 6 luni pe an, o mare parte a TCT este acoperită de zăpadă, iar voluntarii sunt chemați să ajute la extinderea rutei în fiecare vară.
Călătorii nu sunt singuri pe cale. Ei pot fi însoțiți deseori de câini montani georgieni care îis ajută să traverseze potecile înghețate. Pe traseu sunt multe surprize: de exemplu un râu care poate fi traversat doar la primele ore ale zilei (înainte ca bucățile de gheață să nu înceapă să se topească înainte de răsăritul soarelui). Pentru drumeții nu foarte matinali, se poate închiria un cal contra unui preț modic.
Lunga călătorie terestră prin istorie
Sursa: BBC
Sursa foto: Facebook The Transcaucasian Trail