Evenimentul Zilei > International > Alegeri în Armenia. Scandaluri și împușcături. Parlamentul armean a fost ales cu arma în mână
Alegeri în Armenia. Scandaluri și împușcături. Parlamentul armean a fost ales cu arma în mână

Alegeri în Armenia. Scandaluri și împușcături. Parlamentul armean a fost ales cu arma în mână

NEZAVISIMAIA GAZETA (Rusia). Cetățenii Armeniei s-au prezentat în număr mare la secțiile de votare duminică, 20 iunie. Primul-ministru Pașinian a câștigat majoritatea absolută.

Pentru fostul președinte Robert Kocearian și împotriva acestuia. Alegătorii s-au luptat nu pentru parlament, ci pentru un premier care va fi aprobat de deputați. După cum au declarat unii lideri de partide, s-a mai votat, de asemenea, împotriva președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev.

Filiala din Armenia a Gallup International Association a dat publicității o declarație în care se remarcă faptul că „în decursul ultimelor câteva săptămâni s-a înregistrat scăderea ratingului partidului aflat la putere, ceea ce a provocat o reacție de neînțeles atât din partea reprezentanților elitei aflate la putere, cât și a televiziunii”.

Douăzeci și cinci de forțe politice s-au luptat pentru dreptul de a forma noul guvern. Armenia este o republică parlamentară în care prima persoană în stat este primul ministru. Pentru prim-ministrul „său” s-au și luptat partidele și alegătorii care le susțin. Iar emoțiile au fost mai mari decât era de așteptat.

Procuratura Generală a Armeniei a declarat: „La ora 13.00 (12.00, ora Moscovei) au fost înregistrate 64 de cazuri de nereguli, despre care au semnalat poliția, participanții la alegeri, observatorii, mass-media”. După cum a declarat, la un briefing, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Edgar Arsenian, cazurile de nerespectare a legii țin de secretul votului, de votul repetat, de mită, de deteriorarea patrimoniului, de încălcarea dreptului electoral, de folosirea violenței. „A fost deschis un dosar penal în legătură cu folosirea violenței la o secție de votare”, a arătat Arsenian.

În același timp, fostul președinte al Armeniei, liderul Partidului Republican, Serj Sargsian, a făcut declarații referitoare la presiunea organelor de ordine asupra partidelor de opoziție. „Întregul sistem de respectare a ordinii se ocupă de folosirea forței brutale împotriva noastră. Este vorba de invitații de neînțeles la secțiile de poliție, de percheziții ilegale la sedii, de rețineri ilegale. Urmărim cu atenție evenimentele, iar după-amiază vom face o declarație”, a declarat Sargsian jurnaliștilor după ce și-a exercitat dreptul la vot.

În ceea ce-l privește pe candidatul la postul de premier din partea blocului „Am onoarea”, fostul director al Serviciului de Securitate Națională, șeful partidului „Patria”, Artur Vanețian, acesta a declarat jurnaliștilor că „autoritățile Armeniei se află în agonie și toate acțiunile lor au ca scop slăbirea pozițiilor opoziției”.

Declarații referitoare la exercitarea de presiune asupra opoziției, despre percheziții la sediile din regiunea Siunik au făcut și reprezentanții blocului „Armenia”, condus de fostul președinte al republicii, Robert Kocearian. „Scopul îl constituie paralizarea activității susținătorilor blocului ‘Armenia’ chiar în ziua alegerilor. Facem apel la organele de ordine să acționeze în limitele cadrului legal, facem apel la Comisia Electorală Centrală să ia toate măsurile juridice necesare”, a declarat, pentru mass-media, purtătorul de cuvânt al blocului, Aram Vardevanian.

Alegeri în Armenia. Percheziții și dosare penale

Cu toate acestea, Serviciul de presă al Poliției Armeniei a declarat că perchezițiile la sediile blocului „Armenia”, în apartamentele și automobilele membrilor blocului sunt efectuate „în cadrului unui dosar penal care a fost deschis”. Poliția nu informează despre ce dosar penal este vorba. În același timp, conducătorul blocului electoral, Arman Babajanian, a declarat că s-a tras asupra automobilului său.

Serviciul de presă al Poliției Armeniei a comunicat că duminică de dimineață asupra automobilului lui Arman Babajanian s-a tras, folosindu-se o armă de foc de un tip care deocamdată nu a fost identificat. Babadjanian este deputat în Parlamentul în exercițiu al Armeniei, este adversar al lui Robert Kocearian, în timpul mandatului de președinte al căruia (1998-2008) a executat o sentință pentru sustragerea de la serviciul militar obligatoriu. Blocul lui Babajanian se pronunță pentru schimbarea cursului de politică externă al Armeniei într-unul pro-occidental.

Momentele critice nu au luat însă sfârșit aici. La o secție de votare din regiunea armeană Ararat, reprezentanți ai partidelor aflate în confruntare electorală au deschis focul. „Organele de ordine deplasate la fața locului au stabilit că s-a produs un incident între reprezentanții partidelor ‘Armenia înfloritoare’  și ‘Avântul’, în cursul căruia s-a tras folosindu-se pistoale cu gaze. Armele au fost confiscate. Se desfășoară o anchetă”, informează serviciul de presă al Poliției.

La alegeri au participat 21 de partide și patru blocuri, dintre care două militează pentru reorientarea țării spre Vest. (Rador)