Marea Caspică este în pericol! Aceasta ar putea avea soarta Mării Aral, care a secat
- Ilinca Drago ș
- 1 mai 2019, 19:22
Activiștii de mediu din Azerbaidjan avertizează că Marea Caspică ar putea seca aproape complet. Aceasta se confruntă cu o criză atât la nivel hidrologic, cât și în ce privește viața marină, informează Europa Liberă.
Printre problemele Mării Caspice se numără scăderea fondului piscicol şi diminuarea nivelului de apă. În golful Baku, care era în trecut populat cu foci, habitatul e pe cale de dispariție, susține Azer Garayev, directorul Societății pentru Protecția Animalelor din Azerbaidjan.
„În 2003, am descoperit 750 de carcase de foci moarte în doar o lună”, atrage atenţia Garayev.
Situația este destul de pesimistă, cercetătorii în biodiversitate marină susțin că populația de foci de-a lungul țărmului a scăzut la 10%.
Regiunea Baku şi alte zone ale Azerbaidjanului sunt importante furnizoare de petrol, iar mediul înconjurător este direct afectat, impactul distructiv este resimțit în calitatea apei și în fauna marină.
La acești factori negativ se alătură schimbările climatice. Printre acestea se numără și deversările de reziduuri radioactive, acestea ajung în Marea Caspică prin râul Volga.
Ploile şi-au redus recurența în Bazinul Volga, iar carența de apă este acoperită din rezervoare, subliniază Ilnur Safarov, expert în biologie marină. Prima consecință, potrivit cercetătorului: „Rezervele de apă au scăzut constant, în timp ce evaporarea a crescut. Asta cauzează scăderea accelerată a nivelului mării”.
Azer Garayev compară deteriorarea Mării Caspice cu cea a Mării Aral, cuprinsă între Kazahstan şi Uzbekistan, unul dintre dezastrele ecologice provocate de experimentele hidrologice din perioada sovietică.
În 2014, Marea Aral, din deşertul Kyzkylkum, a secat aproape complet.
Sursa foto: caspianseal.org