Fabricarea berii, al doilea obicei al oamenilor religioși. Care sunt secretele băuturii fabricate de călugării belgieni
- Sabina Popescu
- 28 mai 2021, 00:29
Un grup de călugări au început să fabrice bere veche de mai bine de 200 de ani, la mănăstirea Grimbergen. În procesul de fabricare, călugării folosesc roadele câmpurilor locale.
Mai mulți călugări de la Mănăstirea Grimbergen din centrul Belgiei au început să producă o bere veche de mai bine de 200 de ani. Premiera a avut loc pe 26 mai, iar ca urmare a noului demers, călugării au lansat trei tipuri diferite de bere.
Fabricarea berii nu reprezintă o ocupație neobișnuită pentru călugării belgieni. Potrivit preotului Karel Stautemas de la Mănăstirea Grimbergen, fabricarea berii era, pe vremuri, a doua activitate a oamenilor religioși.
''Principala activitate era religia, însă prepararea berii era o necesitate întrucât în perioada aceea din timpul Evului Mediu apa nu era potabilă şi era şi o modalitate de plată'', a spus preotul Karel Stautemas.
Cum este fabricată berea
Berea poartă numele mănăstirii, iar recipientele prezintă drept emblemă pasărea Phoenix. Primele legături ale mănăstirii în cauză cu producătorii de bere au început în anul 1958.
La baza procesului de fabricare a berii se află o instalație care este responsabilă de fabricarea unei ediții speciale ale acestui produs. Potrivit presei internaționale, călugării au în vedere combinarea unei tradiții de fabricare a berii cu noi tehnici studiate de către experții în domeniu. Astfel, în stația de producție a produsului, o tradiție veche de peste 900 de ani este împletită cu noi inovații.
''Ideea este să faci teste, experimente şi să încerci lucruri noi în ceea ce priveşte materia primă, mici mostre'', a spus Marc-Antoine Sochon, un fabricant de bere, care colaborează cu călugării de la mănăstirea Grimbergen.
În procesul de fabricare, călugării folosesc roadele câmpurilor locale - aceștia au plantat hamei și alte sortimente de ierburi. Ei folosesc, pentru limpezirea băuturii, un os de vacă pe care l-au descoperit pe un câmp.
Pentru a marca ziua de 26 mai, când călugării au început refabricarea berii, reprezentanții mănăstirii Grimbergen au lansat trei feluri diferite de băutură.
Pasărea Phoenix și istoria mănăstirii Grimbergen
Mănăstirea Grimbergen din centrul Belgiei a fost fondată în anul 1128 și este supranumită și Pasărea Phoenix datorită faptului că a fost arsă de trei ori, însă întotdeauna a fost reconstruită.
Motto-ul mănăstirii este foarte sugestiv - 'Ardet nec consumitur'' (''Arsă, dar nu distrusă'') - și face trimitere la toate infracțiunile la care a fost supusă, de-a lungul timpului. În anul 1798, mănăstirea a fost jefuită de autoritățile franceze. În aceeași perioadă a avut loc și stoparea fabricării berii din locația în cauză, potrivit Agerpres.