Călugării care au reînviat o bere veche de peste 200 de ani

Călugării care au reînviat o bere veche de peste 200 de ani

După mai bine de 220 de ani, un ordin al călugărilor de la Mănăstirea Grimbergen (Belgia) a început din nou producția unei beri din perioada medievală, după ce au fost redescoperite ingredientele și metodele originale în arhive.

Pentru a sublinia importanța momentului pentru belgieni, mari iubitori de bere, anunțul a fost făcut de părintele Karel Stautemas, din cadrul Abației Grimbergen, în prezența primarului din oraș și a aproape 120 de jurnaliști și entuziaști. Arătând primul pahar de bere, Stautemas a declarat că a fost nevoie de patru ani de studiu al metodelor utilizate de călugării Mănăstirii Norbertine care au făcut berea înainte ca aceasta să fie arsă de revoluționari francezi în 1798.

 

În urma incendiului, s-a crezut că rețetele au fost pierdute. Însă producția a reînceput după descoperirea unor cărți din secolul XII, cu detalii ale metodelor de producție. Cărțile au fost scoase în secolul XVIII de călugări, pe ascuns, chiar înainte de incendiere.

 

 

În 2018 călugării belgieni anunțau planurile de reluare a producției, iar acum au lansat oficial sortimentul de bere. Noua microfabrică de bere foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII, care dau detalii despre metodele originale folosite de călugări pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate – o inovaţie pentru vremea respectivă.

 

Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII printr-o iniţiativă îndrăzneaţă a călugărilor care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.

 

Statutemas a explicat că berea reînviată are 10.8% alcool. ”Un pahar sau două, este în regulă”, a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, un oraș situat la câțiva kilometri nord de Bruxelles.

 

”Am petrecut ore răsfoind cărţile şi am descoperit lista de incrediente pentru berile produse aici în secolul trecut, ce tip de hamei este nevoie, ce tipuri de butoaie şi sticle se foloseau, până şi o listă cu berile propriu-zise care erau produse”, a declarat părintele Karel Stautemas.

 

Pentru noul tip de bere, călugării au păstrat însă doar unele elemente din reţetele vechi, printre care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn şi exploatarea unor anumite tipuri de sol local – terroir – pentru cultivarea hameiului.

 

De fapt, după cum au descoperit cei 12 călugări din abaţie, predecesorii lor inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani.

 

Noul tip de bere este fabricat în parteneriat cu Carlsberg, care produce sortimentul Grimbergen pentru vânzare în toată lumea şi Alken-Maes vândut doar de pe piaţa belgiană.

 

Abaţia Grimbergen a fost fondată în 1128 dar a căzut pradă focului de trei ori în total, fiind considerată un fel de Pasăre Phoenix şi preluând motto-ul ”ardet nec consumitur” (arsă, dar nu distrusă).

 

Ne puteți urmări și pe Google News