Fabrică de armament, construită în Dâmbovița. Sud-coreeni vor produce aici obuzierele K9 și K10

Fabrică de armament, construită în Dâmbovița. Sud-coreeni vor produce aici obuzierele K9 și K10Tanc pentru obuze K9 / sursa foto: wikipedia

Compania sud-coreeană Hanwha plănuiește să înființeze, în următorii doi ani, o fabrică de armament în județul Dâmbovița. Această unitate ar urma să devină un centru regional pentru componente, întreținere și reparații, a declarat Michael Coulter, CEO al Hanwha Global Defense, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români, conform Agerpres.

Fabrică de armament sud-coreeană, în Dâmbovița

Michael Coulter a spus că, din punctul de vedere al companiei sale, cea mai eficientă abordare pentru a face față provocărilor curente este întărirea industriilor regionale și promovarea achizițiilor locale.

„Pe lângă exportarea produsului nostru, ceea ce se va întâmpla în continuare, am dori să activăm local pe pieţele noastre strategice”, a afirmat el.

În plus, Coulter a menționat că percepe România ca un centru pentru activitățile din Europa.

„Aici, în România, este o nevoie de consolidare industrială şi aici ne concentrăm să livrăm obuzierele K9 şi K10. Suntem în mijlocul procesului de a construi o fabrică, unde vom produce componente. În prima fază vom livra direct, din cauza nevoii stringente, dar, pe parcurs, vom aduce producţia K9 şi K10 în România”, a mai adăugat reprezentantul companiei.

Prima livrare de armament, în timpul construcției fabricii

El a declarat că „se depun eforturi pentru accelerarea procesului” și estimează că finalizarea construcției fabricii va avea loc în doi ani, cu începerea lucrărilor în primul trimestru al anului viitor.

Prima livrare va consta în 18 obuziere K9 și 12 vehicule K10 de realimentare cu muniție, care vor fi aduse direct din Coreea de Sud, în timp ce fabrica din România va fi construită simultan, a adăugat el.

Compania sud-coreeană a deschis deja un birou la București și, în timpul construcției fabricii, va colabora cu firme românești precum Pro Optica și Iveco.

Demersuri în obținerea rapidă a autorizațiilor

Fabrica va fi construită de la temelie în Dâmboviţa. „Colaborăm strâns cu autoritățile locale și naționale pentru a obține toate autorizațiile necesare”, a subliniat Coulter. El a menționat că „cea mai bună soluție pentru România este să efectueze achiziții din țară”.

„Prioritatea noastră este (livrarea - n.r.) de K9 şi K10, potrivit înţelegerii cu Guvernul român, dar deja avem mai multe asemenea vehicule în NATO şi în Europa, deci ideea este să putem produce componente, să putem face mentenanţă şi reparaţii aici, în România. Cred că este ceva ce poate fi obţinut destul de curând”, a mai spus Coulter.

Muniție de război, descoperită la o școală din Galați

obuze artilerie / sursa foto: arhiva EVZ

Compania sud-coreeană Hanwha Aerospace și Ministerul Apărării Naționale din România au semnat, în iulie anul trecut, un contract pentru livrarea a 54 de obuziere autopropulsate K9 (SPH) și a 36 de vehicule de realimentare cu muniție K10 (ARV), cu o valoare estimată de aproximativ un miliard de dolari.

România, a zecea țară care utilizează armament coreean

Astfel, România va deveni a zecea țară care utilizează obuzierele K9 de calibru 155 mm/52. În rândul statelor membre NATO, România va fi a șasea națiune care adoptă sistemul K9, după Turcia, Polonia, Norvegia, Finlanda și Estonia.

De asemenea, după Norvegia și Australia, România va fi al treilea operator global al vehiculului K10, care oferă o capacitate de reaprovizionare complet automatizată, contribuind astfel la maximizarea eficienței forțelor de artilerie.

Conform acordului, Hanwha va efectua livrările vehiculelor în etape pe parcursul următorilor cinci ani, prima livrare fiind programată pentru începutul anului 2027.

Majoritatea vehiculelor vor fi produse în România, beneficiind de o colaborare semnificativă cu furnizorii locali. Livrările vor fi realizate în trei tranșe: 18 unități K9 și 12 unități K10.

Termenul de livrare pentru primul sistem este de 30 de luni de la semnare, pentru al doilea de 40 de luni, iar pentru al treilea de 60 de luni.