Daca aveti de gand sa va renovati locuinta trebuie sa stiti ca exista cateva lucruri pentru care nu este nevoie sa apelati la meseriasi si astfel cheltuiti mai putin.
Cei care s-au hotarat sa faca schimbari in casa stiu ca acest lucru necesita timp, dar mai ales bani. Pentru cei care vor sa dea un aspect nou locuintei si nu doresc sa cheltuiasca peste masura exista si solutia - renovarea de unul singur. Montarea parchetului ori varuitul sunt doar doua dintre lucrurile pe care le puteti face fara interventia cuiva specializat.
Cheltuieli mai mici cu 4.500 de lei
Bucuresteanul Mircea Ungureanu este un tanar de 31 de ani care s-a hotarat sa-si renoveze in intregime locuinta. Pentru a realiza acest lucru a facut un credit pentru nevoi personale in valoare de 10.000 de euro, din care si-a amenajat apartamentul de trei camere si a schimbat si mobilierul. „Mi-am refacut toata casa anul trecut. Am schimbat instalatia electrica, usile, am refacut podeaua, mi-am pus gresie si faianta si am varuit peretii.
Din lipsa de timp am fost nevoit sa apelez la o echipa de meseriasi care sa faca toate acestea. Doar manopera m-a costat in jur de 4.500 de lei si o mare parte din ce au montat ei puteam sa fac si eu”, a spus tanarul. In opinia lui, cheltuielile pot fi reduse cu 1.500 pana la 4.500 de lei daca decideti sa nu apelati la meseriasi care sa faca ceea ce puteti si singur.
El a mai adaugat ca „poti varui singur si la fel se poate proceda si cu parchetul. De asemenea, tot ce se prinde cu holzsuruburi, corpurile de iluminat, prizele si intrerupatoarele, chiar si chitul pentru gresie ori faianta pot fi montate daca te pricepi cat de cat”. In acest caz, avantajul este ca se elimina costurile pentru manopera, care poate fi destul de scumpa.
Ce poti face „cu mana ta”
Montarea parchetului o poate face oricine atata vreme cat acesta vine cu instructiuni si cu materialele auxiliare necesare. Oferta pietei romanesti este destul de bogata.
Se gasesc diferite modele de parchet, cu preturi care variaza in functie de tipul si caracteristicile acestuia - laminat, stratificat ori masiv. Metrul patrat de parchet costa intre 87 si 120 de lei, in functie de producator. Exista firme care asigura totusi montajul pentru produsele achizitionate de la ele, insa percep costuri suplimentare in cazul in care acestea provin de la un alt agent economic.
La randul lor, peretii pot fi varuiti fara a apela la un zugrav. Mircea Ungureanu spune ca persoanele care doresc sa faca acest lucru au doua variante - fie dau comanda pentru vopsea la un comerciant care stabileste cantitatile necesare, fie isi calculeaza singur suprafata pe care o are de acoperit si achizitioneaza direct varul si celelalte materiale.
Atentie la apa si gaze
Tot in categoria lucrurilor pentru care nu este nevoie de specialisti intra si montarea diferitelor dispozitive pe sistem de holzsuruburi - cum sunt jaluzele verticale -, dar si a mastilor pentru prize sau intrerupatoare electrice, a plintelor, aplicelor si chiar a mastilor din rigips. Pe de alta parte, interventia nu este permisa la instalatiile de apa, gaze sau electricitate, unde au acces numai specialistii autorizati in domeniu. Aceeasi situatie este si in cazul tamplariei din PVC sau aluminiu pentru ferestre si usi, care nu poate fi montata decat de meseriasi.
Preturi
Cat costa materialele
> Metrul patrat de parchet laminat costa intre 31,5 si 87 lei, la parchetul stratificat variaza intre 80 si 120 de lei, iar cel masiv porneste de la 43 de lei si ajunge la 111 lei, dupa esenta - fag, salcam sau stejar.
> In functie de cantitate si de culoare, vopseaua lavabila de interior costa intre 22,5 si 105 lei.
> Oferta de pret la termopane porneste de la 28 de euro pentru un ochi fix si poate ajunge pana la 240 de euro pentru o usa de interior din PVC.
Recomandari
Tineti cont de cateva sfaturi importante
> Daca blocul sau casa sunt vechi, este de preferat sa inlocuiti tevile ingropate.
> Cand faceti calculul pentru parchet, sa aveti in vedere marginile si pragurile necesare, care va vor costa in plus.
> Pentru a putea monta parchetul, podeaua trebuie sa fie dreapta. In cazul in care nu este, nivelarea ei va va face sa mai scoateti niste bani din buzunar.
> Cand va hotarati sa va puneti termopane, ganditi-va dinainte la cum preferati sa fie inchis balconul.
> Tamplaria din PVC sau aluminiu poate fi montata si cu alta ocazie, nu neaparat cand renovati casa, intrucat nu dureaza mult si nici nu provoaca deranj.
> Daca inlocuiti usa de la intrare cu una metalica, este bine sa va interesati daca in pretul acesteia este inclus si montajul.
„Cheltuielile pot fi reduse cu 1.500 pana la 4.500 de lei daca nu apelati la meseriasi care sa faca ceea ce puteti si singur.”Mircea Ungureanu, bucurestean, 31 de ani