„Propunerea (de interzicere) prezentată de Procurorul General Jaromir Ciznar nu era suficient justificată şi, în opinia Curţii Supreme, nu existau suficiente dovezi pentru a interzice partidul LSNS”, a declarat preşedinta unei camere a Curţii Supreme, Jana Zemkova.

LSNS este un partid de extremă dreapta din Slovacia, care și-a axat campania electorală pe refuzul de a primi migranți în Slovacia. Alegerile parlamentare din martie 2016 au reprezentat pentru prima dată în istoria partidului un moment în care au obținut locuri în Legislativul slovac. Astfel, din 150 de membri în Camera Deputaților, 13 aparțin Partidului Popular Slovacia Noastră.

Ministrul slovac al Justiţiei Gabor Gal a declarat înaintea deciziei Curții că LSNS este un partid fascist care nu are ce căuta în Slovacia. O opinie asemănătoare a împărtășit-o și președintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului Kalman Petocz. El a afirmat că „există atâtea afirmaţii antisemite, homofobe şi anti-rome făcute de oameni politici în general, încât mai multe partide politice ar putea fi interzise din acest motiv”.

În vărstă de 42 de ani, Marian Kotleba este liderul LSNS, cunoscut pentru marșuri organizate în uniforme naziste și pentru nostalgia față de regimul lui Jozef Tito, aliat al Germaniei fasciste.