Extrădarea profesoarei de origine turcă, respinsă de instanță

Extrădarea profesoarei de origine turcă, respinsă de instanță

Curtea de Apel București a respins, miercuri după-amiază, cererea de extrădare formulată de autoritățile de la Ankara pe numele profesoarei de origine turcă care predă limba engleză la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti (ICHB), Buşra Zeynep Şen, o tânără de 24 de ani.

„Trei poliţişti români au bătut în această dimineaţă la uşa profesoarei de engleză de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti, Buşra Zeynep Şen, cu un mandat de reţinere pentru extrădare emis de autorităţile lui Erdogan. Buşra Zeynep Şen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetăţean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeaşi şcoală. Buşra are permis legal pentru a sta în România şi nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităţilor turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Şen, a fost preşedintele Şcolilor Orizont din Republica Moldova, iar autorităţile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl reţină pe Aeroportul din Chişinău”, se arată într-un comunicat de presă semnat de oficiali ai liceului, transmite Agerpres.

Potrivit acestora, Buşra Zeynep Şen, în vârstă de 24 de ani, a fost audiată la Parchet şi apoi a fost dusă la Curtea de Apel Bucureşti. Magistrații au respins cererea de extrădare, dar decizia poate fi atacată.

„Zilele trecute, un profesor turc din Bosnia Herţegovina a fost reţinut, de asemenea, la cererea Ankarei, dar instanţa din Sarajevo a respins solicitarea şi l-a eliberat pe profesorul Fatih Keskin. Şi în Turcia Erdogan desfăşoară o amplă campanie de epurare. Procuratura din Ankara a emis ieri mandat de reţinere pentru 260 de persoane, pentru presupusele legături cu mişcarea Gulen, iar astăzi procuratura din Izmir a emis un alt mandat pentru 221 de persoane, potrivit presei turce”, mai spun oficialii liceului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În decembrie 2018, autorităţile de la Ankara au cerut României extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya de la „Zaman România”, pe motiv că acesta avea legătură cu mişcarea Gulen. Justiţia română a respins atunci cererea de extrădare în Turcia.