Lanţul format din structurile muntoase Albani se află doar la 15 kilometri sud-est de Roma, fiind şi conul interior al vulcanului Latium. Acest vulcan era considerat stins, însă cercetătorii au publicat un nou studiu care avertizează că acesta îşi va relua ciclul eruptiv, fiind observate activităţi îngrijorătoare în zonă: aburi şi cutremure minore, dar numeroase.

Însă, autorii acestui studiu i-au liniştit pe localnici, menţionând că vulcanul este posibil să erupă abia peste aproximativ 1.000 de ani, informează Daily Mail.

Acest vulcan are şansele să fie la fel de distructiv ca Vezuviul care a şters oraşul Pompeii de pe faţa pământului în anul 79 A.D., menţionează cercetătorii. 

Erupţia ar putea genera nori de fum şi cenuşă şi să arunce bucăţi din peretele masivului la zeci de kilometri distanţă. 

Studiul a fost demarat în urma unor observaţii a geologilor, care au atras atenţia asupra faptului că zona Albani suferă modificări notabile, crestele înălţându-se brusc, ceea ce înseamnă că în subteran se formează pungi de magmă care împing scoarţa. 

Ultima erupţie a vulcanului Latium a avut loc acum 36.000 de ani, ceea ce înseamnă că un nou astfel de episod este pe cale de a se întâmpla, însă, tocmai în 1000 de ani, însă acest fenomen va fi precedat de altele mai mici ca intensitate.