Timișorenii sunt invitați sâmbătă la o întâlnire cu unul dintre cei mai reprezentativi pictori ai locului. Expoziția 1965 – 1975 se înscrie în procesul asumat de către Galeria Jecza de recuperare a practicilor inovative abordate de artiștii timișoreni în deceniile 6 – 8 ale secolului trecut, perioadă în care în Timișoara se experimentau forme de artă ce și-au pus definitiv amprenta în câmpul artelor vizuale românești.
”Numele lui Ciprian Radovan e deja parte din patrimoniul Timișoarei. Reprezentant al unei generații cu care ne mândrim. Om cu excepționale calități. Anul acesta, octogenar. Vă invităm, sâmbătă, 2 februarie 2019, începând cu ora 19, să-i celebrăm frumoasa prezență în artă, în prietenie, în viața comunității noastre, prin expoziția pe care o deschidem la Galeria Jecza”, transmit organizatorii.
Conform criticului Maria Orosan-Telea expoziția reia traseul a două momente semnificative din creația artistului: primul ”valorifică un moment bine determinat al nonfigurativului elaborat de Ciprian Radovan, când ieșirea din bidimensional a luat forma unei instalații ample cu caracter ambiental. Numită de artist „ambianță pshihocromă”, această instalație integrativă genera o percepție cromatic-optică variabilă în funcție de poziția privitorului. ”Paralel, expoziția propune, în premieră, după mai bine de 50 de ani, exercițiile și experimentele formale pe care artistul le-a parcurs în perioada anilor 1966 -1968, realizate în tehnica monotipului. Folosind, drept suport, sticla sau stratul de săpun, aceste tatonări sondau mijloace de expresie situate dincolo de limitele picturalului, mijloc de expresie la care artistul recurgea în mod predilect. Mărturie a unor preocupări manifeste și în opera altor artiști ai generației, ca Roman Cotoșman sau Paul Neagu, exercițiul monotipurilor a pus o amprentă distinctă asupra respectivei perioade, probând amploarea căutărilor prin care artiștii generației tentau abordarea artei. Monotipurile informale din 1966 au intrat în preselecția pentru Bienala Tinerilor Artiști de la Paris, iar cele din 1968, având un vizibil caracter gestualist, nu au fost expuse nici în perioada în care au fost realizate, nici în alte expoziții retrospective”, mai arată Orosan-Telea.
Născut în 1939, Ciprian Radovan este pictor, critic de artă, unul dintre animatorii majori ai artei timișorene, începând cu deceniul șapte. A fost prieten cu Diet Sayler, Paul Neagu, Roman Cotoșman, Sorin Titel. Începând cu 1962 a participat la peste 300 de expoziții, între care: saloanele anuale ale UAP Timișoara, expoziții naționale (pictură, grafică), expoziții de grup și expoziții reprezentative ale Filialei Timișoara; în țară și peste hotare