Evenimentul Zilei > International > Explozii şi incendii în Thailanda. Mai multe persoane au fost grav rănite
Explozii şi incendii în Thailanda. Mai multe persoane au fost grav rănite

Explozii şi incendii în Thailanda. Mai multe persoane au fost grav rănite

Multiple explozii şi incendii au avut loc în peste şaptesprezece localităţi din sudul Thailandei. Autoritățile au anunțat că au fost găsiți deja șapte răniți.

Multiple explozii şi incendii au afectat, miercuri, cel puţin 17 localităţi din sudul Thailandei, au declarat autorităţile. Peste şapte răniţi au fost depistați în zonă.

Atentatele şi incendiile provocate au avut loc după miezul nopţii şi au vizat magazine de cartier şi o benzinărie din trei provincii, rănind mai bine de şapte persoane, potrivit declaraţiilor poliţiei şi surse militare.

Provinciile din sudul Thailandei de-a lungul graniţei cu Malaysia au parte de un val al insurgenţei de zeci de ani, la nivel scăzut. Guvernul thailandez a intrat în conflict cu grupuri secrete care încearcă să obţină independenţa provinciilor predominant musulmane Pattani, Yala, Narathiwat şi ale unor zone din Songkhla. Mai mult de 7.300 de persoane și-au pierdut viața în scandalul din 2004, potrivit grupului Deep South Watch, care monitorizează nivelul de violenţă.

De la ce au pornit atacurile în Thailanda

Negocierile de pace lansate în 2013 au fost întrerupte în repetare rânduri.

Atacurile de miercuri au avut loc după ce, la începutul acestui an, guvernul thailandez a reluat negocierile cu principalul grup insurgent, Barisan Revolusi Nasional, după o pauză de doi ani din cauza virusului COVID-19.

Organizaţia Unită de Eliberare Patani (Patani United Liberation Organisation- PULO), care a fost exclusă din ultima rundă de negocieri, a planificat mai multe bombardamente în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului, susţinând că dialogul nu este incluziv. Guvernul a anunţat că este dispus să negocieze cu toate grupurile. Liderul organizaţiei, Kasturi Makhota, a declarat că bombele de miercuri nu au „nicio legătură cu PULO”.

Autoritățile au tras și un semnal de alarmă pentru turiștii care se află în Thailanda, una dintre cele mai cunoscute atracții turistice. În această perioadă, ei sunt în vacanță și riscă să fie grav răniți din cauza atacurilor care au loc în zonă. Nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru, potrivit Reuters.