O explozie devastatoare a fost înregistrată marţi în oraşul Shihezi City (Xinjiang, China), la o uzină chimică care produce polisilicon (siliciul policristalin sau siliconul multicristalin), utilizat ca materie primă de industria fotovoltaică și electronică solară.
Explozie devastatoare la o uzină chimică din China. Pot fi efecte pe toată planeta, având în vedere că acest eveniment poate afecta industria producătoare de semiconductori.
„Semiconductorul este un material a cărui rezistivitate este cuprinsă între cea a conductoarelor și izolatoarelor. Un câmp electric poate schimba rezistivitatea semiconductorilor.
Dispozitivele fabricate din materiale semiconductoare sunt baza electronicii moderne, fiind părți componente în radiouri, computere, telefoane și multe altele. Dispozitivele semiconductoare sunt: tranzistorul, celulele solare, mai multe tipuri de diode, inclusiv dioda luminiscentă și circuit integrat.
Celulele fotovoltaice sunt dispozitive semiconductoare care transformă energia luminii în energie electrică. Într-un conductor metalic, curentul este reprezentat de fluxul de electroni. Într-un semiconductor curentul este reprezentat fie de fluxul de electroni fie de fluxul de goluri din structura electronică a materialului.
(…) O parte integrală din dispozitivele tehnologice de astăzi este făcută din semiconductori, în principal din siliciu. Unele dintre cele mai mari firme ce activează în domeniul semiconductoarelor sunt: Marvell Technology Group, National Semiconductor și Advanced Micro Devices (AMD)”, se arată pe ro.wikipedia.org.
Explozie devastatoare la o uzină chimică din China
Explozia a fost semnalată la unul dintre reactoarele uzinei chimice. Presa internaţională a relatat că acolo sunt produse 200.000 tone de siliciu-organic. La puţin timp după deflagraţie, pompierii de la mai multe baze au intervenit la faţa locului.
Flăcările au fost atât de mari încât au putut fi văzute din mai multe zone ale oraşului, în timp ce fumul degajat a fost reperat de la câţiva kilometri distanţă.
Surprinzător pentru un incident de asemenea amploare, dar primele rapoarte au indicat că nu a existat nicio victimă. Conform usatodaynews.live, salvatorii au solicitat ajutorul mai multor departamente, din cauza faptului că situația „scăpa de sub control”.
Amintim că la 5 şi 8 martie 2021, Uzina Dacia a oprit producţia din cauza lipsei conductorilor care sunt livraţi din Asia, aspect care a afectat întreaga industrie auto din Europa.