Evenimentul Zilei > Social > Explicațiile unui psiholog criminalist despre masacrul din Argeș. „Sunt foarte irascibili, sunt foarte nervoși”
Explicațiile unui psiholog criminalist despre masacrul din Argeș. „Sunt foarte irascibili, sunt foarte nervoși”

Explicațiile unui psiholog criminalist despre masacrul din Argeș. „Sunt foarte irascibili, sunt foarte nervoși”

Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, a vorbit despre masacrul din Argeș în care cinci persoane au fost ucise de un bărbat cu probleme psihice, și a atras atenția celor care au în familie persoane cu asemenea afecțiuni să nu întrerupă tratamentul sau să fie lăsaţi liberi, deoarece acestea au o putere incredibilă în momentele de criză.

Vorbind despre masacrul din județul Argeș, psihologul criminalist, Liviu Chesnoiu, a precizat că în foarte multe familii din România există astfel de presoane cu probleme psihice grave.

Psihologul a atras atenția că dacă aceste persoane nu respectă tratamentul prescris, pot deveni irascibile și foarte violențe. De asemenea, este nevoie să fie periodic văzuți de medicul de familie sau de medici psihiatrii.

„Orice chestie care-l deranjează pe el reacționează violent, are o altă logică, are un alt înțeles pentru el un cuvânt sau un gest. Sunt foarte irascibili, sunt foarte nervoși și dacă ei nu sunt undeva ascultați, dacă nu li se face pe plac, ei reacționează violent.

Vă spun din cariera mea, au atâta putere acești oameni în momentele de criză, puseul acela de criză, încât vă dați seama cât adrenalină au în corpul lor, deci nu poți să îi faci față”, a precizat psihologul, conform Antena 3.

El a mai explicat că victimele nu se pot opune niciodată unui atac, deoarece agresorii sunt în momentele de criză extrem de puternici.

Context

O familie întreagă a fost găsită fără suflare într-o locuință din județul Argeș, comuna Bascov. Criminalul ar fi fugit în pădure, însă autoritățile au dat imediat de principalul suspect.

Alarma a fost dată prin apel la 112 de un membru al familiei care ar fi făcut descoperirea macabră în momentul când s-a întors acasă.

Este vorba de cinci membrii ai familiei (soția, fiica în vârstă de cinci ani, cei doi socrii și un cumnat) care au fost găsiți morți într-o locuință din comuna Bascov, judeţul Argeş.

Polițiștii ajunși la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, cele 5 victime fiind decedate și prezentând mai multe plăgi prin înjunghiere la nivelul corpului.

Potrivit procurorilor de caz, bărbatul cu probleme psihice nu ar fi avut antecedente de comportament violent până în prezent. Bărbatul în cauză ar fi fost încă din 2006 în evidențele medicului de familie cu handicap accentuat psihic, permanent.

„Din primele date, se pare că nu a fost implicat în niciun fel de situaţii conflictuale, sau cel puţin situaţii conflictuale care să fie aduse la cunoştinţa organelor de cercetare penală sau poliţiei. (…) Era coerent şi a relatat destul de liber şi cursiv despre o anumită modalitate de săvârşire a faptelor”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Laurenţiu Palaghiea.