DEMENTOFOBIA: frica de boli psihice. Simptome și tratament

DEMENTOFOBIA: frica de boli psihice. Simptome și tratament

Fobia de boli psihice, cunoscută și sub denumirea de dementofobie, reprezintă teama de a-ți pierde mințile. Persoanele predispuse la această fobie, au în general în familie cazuri de bolnavi psihic sau sunt expuse unui stres sever.

 

 Dementofobia poate fi declanșată de un istoric familial al bolilor psihice sau poate surveni după traversarea unei perioade de stres puternic.  

Bolile psihice au fost dintotdeauna stigmatizate și privite ca subiect tabu. Astfel că, este cumva firesc să ai o anumită teamă când vine vorba de boli care te fac să își pierzi controlul și discernământul. Însă, pentru persoanele care suferă de dementofobie, această frică este una extremă, care face ca viața lor să se învârtă în jurul acestei temeri.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Simptomele dementofobiei

 

- Depresie severă

- Izolare socială

- Atacuri de panică

-Anxietate

- Dureri de cap

- Senzație de leșin

- Ameţeală

-Greaţă

-Transpirație excesivă

- Palpitații

-Anxietate

- Depersonalizarea

 

  • Depersonalizarea este extrem de frecventă în timpul atacurilor de panică și în momente de stres intens. Aceasta este descrisă de pacienți ca senzația că lucrurile din jur nu sunt reale, sau senzația de decorporalizare ( persoana se priveste pe sine din afara corpului) . Depersonalizarea îl face pe pacient să aibă impresia că trăiește într-un vis, și chiar să piardă contactul cu realitatea.

     

    În mod ironic, tocmai frica de boli mintale poate duce chiar la nebunie. Toate simptomele dementofobiei, netratate, pe termen lung sporesc și mai tare convingerea persoanei afectate că este nebună.

 

Persoanelor care suferă de dementofobie li se recomandă terapia psihologică. Mai mult, studiile arată că persoanele care au o rudă care suferă de o boală psihică, au mai multe șanse să dezvolte, în timp, o boală similară.

Conștientizarea faptului că există riscul să dezvolte o boală psihică, contribuie și mai mult la instalarea acestei fobii.

 

 

Tratament

 

În general, fobiile sunt tratate prin terapie, dar și medicație. De obicei, terapeuții folosesc o serie de tehnici cognitiv-comportamentale care îi ajută pe suferinzi să-și învingă convingerile legate de boala mintală și, în cele din urmă, să dezvolte moduri mai sănătoase de gândire.

Psihoeducația este și ea extrem de utilă.