Explicațiile unor specialiști din Republica Moldova. De ce a vorbit Maia Sandu cu un jurnalist rus

Explicațiile unor specialiști din Republica Moldova. De ce a vorbit Maia Sandu cu un jurnalist rus

Interviul realizat de jurnalistul rus, Iuri Dudi, cu Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, publicat în ziua inaugurării lui Putin pentru un nou mandat prezidențial, a stârnit un val de reacții pro și contra calității interviului la capitolul întrebări-răspunsuri, dar mai mult internauții se întrebau de ce șefa statului moldovenesc i-a acordat un interviu unui jurnalist rus.

Evenimentul Zilei publică opiniile a doi formatori de opinie din Republica Moldova, de formație economiști. Este vorba de ex-premierul moldovean, în perioada 12 martie – 21 decembrie 1999, Ion Sturza și a expertului în economie, consilier al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Natan Garștea.

Despre interviul cu un jurnalist rus fără de patimi mari

Ex-premierului moldovean Ion Sturza interviul realizat de jurnalistul rus, Iuri Dudi, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a plăcut. În opinia lui Sturza, interviul este o competiție între cel care îl dă și cel care îl ia.

Un interviu pentru spațiul „rusesc” global

„Important e ca acel care îl dă să spună ce dorește, iar opozantul să audă ce și-a dorit. Doamna Președinte - politician, deja cu impact la nivel internațional. Aparent, liberal, dar cu note de populism și tenacitate demnă de Cartea Recordurilor. Mai puțin empatică. Mai mult supărată. În primul rând, pe ea însăși. Și pe oligarhii fugari, evident. Dudi - blogger cu influență majoră în spațiul vorbitorilor de rusă. Aparent, liberal. Liberal așa, cu puternică tentă șovină. De fapt, ca și toți „liberalii” ruși. Important! Acest interviu nu este dedicat publicului local. Inclusiv vorbitorilor de limba rusă, care îl urăsc pe Dudi, că nu e suficient de „patriot”. Este un interviu pentru spațiul „rusesc” global. În acest sens, pur „propagandistic” și-a atinsul scopul. Dovadă - milioanele de vizualizări și zecile de mii de comentarii. Comentarii favorabile, în primul rând, moldovenilor. Simpatice și empatice. Redescoperirea feței umane a Moldovei prin exemplul Maiei Sandu”, a scris într-o postare pe pagina sa de socializare Ion Sturza.

„Savurați un pic de altă Maia Sandu. Pentru export”

Ex-premierul moldovean a calificat comentariile acide ale jurnaliștilor locali drept supărări, puțin egoiste, „De ce nu avem și noi vizualizări de milioane?!”  Răspunsul este evident, scrie Sturza.„Indiferent cât de buni ați fi, vă adresați unui spațiu informațional limitat. În plus, sunteți alt „format”. Mai puțin cancan, mai multă informație”, a explicat Sturza.

Fostul premier a mai spus că societatea moldovenească nu a aflat multe lucruri noi din interviu. „Asta mai rămânea - Maia Sandu să-și expună programul electoral la Dudi. Sunt convins, vor urma multe interviuri și conferințe de presă pe plan local. Pline de ecuații și algoritmi. Pregătiți-vă!Acum, relax și savurați un pic de altă Maia Sandu. Pentru export”, a conchis Ion Sturza.

Puseul de imagine în rândul vorbitorilor de rusă de peste hotare, care au descoperit Republica Moldova

„Prieteni, eu am văzut cel puțin vreo două interviuri făcute de reporteri de la noi, care puneau Președintei întrebări la fel de incomode ca și Dudi. Poate alt stil, poate alt format, dar întrebări sunt puse și la noi. Poate noi nu le mai observăm” scrie în postarea sa pe pagina de Facebook, expertul în economie Natan Garștea.

În opinia acestuia, avantajul pentru Maia Sandu să dea acest interviu ține de auditoriul lui Dudi. „Vorbitorii de rusă, mai progresivi, ce preferă stilul mai puțin formal. De la noi, de peste hotare. Poate că unii ruși de la noi acum prima oară chiar au ascultat-o ce spune, chiar au încercat să o audă. Și, desigur, uriașul puseu de imagine în rândul vorbitorilor de rusă de peste hotare, de peste tot, care ne-au descoperit”.

Sursa foto: Președinta Republicii Moldova Maia Sandu și jurnalistul rus, Iuri Dudi /Facebook

Interviu în rusă cu Maia Sandu în ziua inaugurării lui Putin

Natan Garștea nu exclude că, desigur, Dudi urmărea ceva cu acest interviu. „Dar să publici interviu în rusă cu Maia Sandu exact în ziua inaugurării lui Putin este un mesaj extrem de puternic și încărcat pentru toți rușii. Iată, uitați-vă cum asta poate să fie, vedeți că există și altfel decât voi v-ați obișnuit”.

Înterviul este important pentru indeciși și neinformați

„Lumea cu o poziție clară până la interviu, doar și-au găsit confirmări pentru poziția lor. Cui îi plăcea Maia Sandu, și-au confirmat în interviu de ce le place. Cui nu-i plăcea Maia Sandu, au găsit în interviu de ce să nu le placă mai departe. Dudi și-a făcut lucrul și a pus întrebări, cum știa el și care le-a considerat el importante, și în limita înțelegerii lui a situației de la noi. Președinta a răspuns, în limita posibilităților  la întrebări. Cui îi place Maia Sandu, nu i-au plăcut întrebările. Cui nu-i place Maia Sandu, nu i-au plăcut răspunsurile. Cred că interviul este important pentru acei indeciși sau neinformați, să afle ceva nou și poate să-și formeze o opinie”, explică poziția sa economistul.

Comentariile ucrainenilor, care trăiesc  încă în război

Răspunsul Președintei despre reacția umanitară a poporului Moldovei de la începutul războiului a spart zăgazul pentru comentariile de mulțumire din partea ucrainenilor. Pagina interviului este, pur și simplu, inundată cu mulțumiri și aprecieri de la oameni care au fost primiți cu căldură și ajutați de noi, în zilele celea strașnice de la începutul războiului. Și, poate, comentariile celea aduc chiar mai multă valoare și imagine Moldovei decât tot interviul.

„Deci, un interviu bun, aș zice”, a opinat Natan Garștea, consilierul Băncii Naționale a Moldovei.