Experții sunt siguri că Vladimir Putin va folosi data de 9 mai pentru a declara victorie în Ucraina
- Dosofteea Lainici
- 6 mai 2022, 16:39
Președintele rus Vladimir Putin este gata să folosească data de 9 mai pentru a răspândi rușilor propagandă despre războiul din Ucraina și ar putea să o folosească ca un mijloc de a intensifica oficial conflictul, spun experții și oficialii.
Victoria împotriva naziștilor
9 mai este ziua în care Rusia sărbătorește „Ziua Victoriei”, comemorând înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce ia respins de pe pământurile rusești cu un cost măsurat în zeci de milioane de vieți. Rusia marchează această ocazie cu o paradă militară la Moscova, iar Putin – care are o înclinație pentru evenimente simbolice, în stil sovietic – ține un discurs.
„Acea imagine musculoasă a Rusiei este cea pe care Vladimir Putin o iubește, dar este și un mit unificator pentru Rusia și ruși (adică poporul și statul) sub Putin”, a spus Simon Miles, expert în Rusia și profesor de Studii slave și eurasiatice la Duke University”, adăugând, „Al Doilea Război Mondial este echivalent cu o religie de stat acolo”.
Într-adevăr, Putin a încercat să stârnească patriotismul prezentând războiul din Ucraina ca fiind necesar și antinazist, într-un efort de a evoca conflictul existențial pe care rușii îl numesc Marele Război Patriotic. „Nu aș fi surprins dacă Putin escaladează războiul pe 9 mai, poate declarând oficial război și dându-și acces la mult mai multă forță de muncă rusă. Dar această forță de muncă va dura luni (două până la trei) pentru a ajunge efectiv pe front și au vreun efect asupra câmpului de luptă”, a spus Miles.
Deși Rusia duce un război neprovocat în Ucraina din 24 februarie, Kremlinul a refuzat să-l numească „război”. Putin a numit invazia o „operație militară specială”. Unii oficiali occidentali au mai prezis că Putin ar putea declara oficial război de Ziua Victoriei, ceea ce i-ar deschide ușa pentru a mobiliza forțele de rezervă ale Rusiei.
„A pregătit terenul pentru a putea spune „Uite, acesta este acum un război împotriva naziștilor, iar ceea ce am nevoie este de mai mulți oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească”, a spus secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre Putin în timpul unui interviu la sfârșitul lunii aprilie. „Probabil că va declara în această zi de mai că „acum suntem în război cu naziștii lumii și trebuie să mobilizăm poporul rus”, a adăugat Wallace. „Mobilizarea în masă a rezervelor rusești este o recunoaștere a eșecului unui om care credea că ar fi câștigat Ucraina în câteva zile”.
Anexarea mai multor regiuni
Dar nu toată lumea este convinsă că Putin va merge pe această cale, pentru că ar contrazice retorica și propaganda Rusiei asupra războiului până în acest moment, care este prezentată rușilor prin intermediul organizațiilor de știri de stat și afiliate, ai căror angajați riscă 15 ani de închisoare pentru prezentări neautorizate ale războiului. Mobilizarea mai multor trupe ar semnala rușilor că războiul nu merge bine, spre deosebire de declarațiile repetate ale oficialilor ruși că războiul decurge conform planului.
Dmitri Alperovitch, cofondatorul think tank-ului Silverado Policy Accelerator din Washington, a spus în mesajele pe Twitter: „Declararea unei mobilizări depline este foarte grea din punct de vedere politic pentru Putin”, adăugând că „nu are sens din raportul dintre risc și beneficiu și este o recunoaștere de facto a înfrângerii după ce a alimentat publicul cu un flux constant de presupuse victorii ale Rusiei”.
Rusia a pretins în mod fals că se luptă cu neonaziştii în Ucraina. Prin urmare, Putin ar putea exploata istoria și emoțiile din jurul zilei de 9 mai ca mijloc de a promova această narațiune eronată, a spus Miles „Legăturile dintre naziștii (adevărați) învinși și naziștii (imaginari ucraineni) care luptă sunt o retorică puternică, mai ales pentru un public care a consumat doar realitatea alternativă a televiziunii de stat ruse”, a spus Miles.
O altă opțiune pentru Putin pe 9 mai ar fi să anunțe anexarea oficială a teritoriului ucrainean, a spus Miles, poate chiar teritorii controlate în Donbas și în regiunea Herson din sudul Ucrainei. În zilele premergătoare invaziei de la sfârșitul lunii februarie, Putin a recunoscut independența Donețkului și Luganskului - regiuni separatiste pro-Moscova din Donbas, regiunea de est a Ucrainei care se învecinează cu Rusia.
Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a avertizat luni că Putin va anexa mai mult teritoriu ucrainean și va organiza voturi „false” pentru a conferi mișcărilor un „furnir de legitimitate democratică sau electorală”. „Credem că Rusia va încerca să anexeze „republica populară” Donețk și „republica populară” Luhansk, între ghilimele, așa-zise, la Rusia”, a spus Carpenter.
Ce urmează să se întâmple pe 9 mai
De asemenea, au existat speculații că Putin ar putea folosi data de 9 mai pentru a declara victoria sau pentru a pune capăt invaziei. Papa Francisc a spus recent că premierul ungar Viktor Orbán, unul dintre cei mai pro-Putin lideri NATO din Europa Centrală, i-a spus în aprilie că „rușii au un plan, că totul se va încheia pe 9 mai”.
Războiul a fost destul de dezastruos pentru Rusia până acum. Armata rusă s-a străduit să obțină câștiguri majore, nereușind să cucerească Kievul, iar acum și-a concentrat atacul asupra Donbasului. Se estimează că Rusia a pierdut până la 15.000 de soldați. De asemenea, Occidentul a aplicat Rusiei sancțiuni fără precedent, iar Moscova a fost izolată atât din punct de vedere economic, cât și politic pe scena globală.
În ciuda pierderilor pe câmpul de luptă al Rusiei și a tulburărilor economice, Putin încă ar putea folosi ziua pentru a declara victoria în Ucraina. La urma urmei, simbolul „Z” pe care rușii îl folosesc pentru a-și arăta sprijinul pentru război se crede că se bazează pe expresia „Pentru victorie” în limba rusă.
În acest sens, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că „ar fi o mare ironie dacă Moscova ar folosi ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să ridice recruți într-un mod pe care nu sunt capabili să o facă acum, într-un mod care ar echivala cu a dezvălui lumii că efortul lor de război eșuează, că ei se frământă în campania militară și în obiectivele lor militare.”
Și chiar dacă Putin declară victoria, aceasta nu înseamnă neapărat încetarea operațiunilor sau prezenței Rusiei în Ucraina. Putin a declarat anterior „victorie completă” în Siria, de exemplu, dar armata rusă rămâne activă acolo.
Rusia a negat că Putin va declara oficial război pe 9 mai sau va anunța încetarea operațiunilor Rusiei. Dar Moscova a susținut că nu intenționează să invadeze Ucraina în săptămânile premergătoare războiului – chiar dacă Rusia a adunat zeci de mii de soldați la graniță – și că nu există prea multe motive să se creadă acest lucru. Casa Albă, la rândul ei, s-a abținut să facă predicții definitive cu privire la ceea ce ar putea face Putin pe 9 mai, potrivit Business Insider.