Evenimentul Zilei > Actualitate > Există viață după moarte! Dovezi decisive aduse de cel mai amplu studiu științific de până acum
Există viață după moarte! Dovezi decisive aduse de cel mai amplu studiu științific de până acum

Există viață după moarte! Dovezi decisive aduse de cel mai amplu studiu științific de până acum

Oamenii de știință de la Universitatea din Southampton au obținut dovezi clare că starea de conștiență continuă după ce a fost declarată moartea clinică.

Cel mai amplu studiu medical de până acum, privind viața de după moarte și experiențele extra-corporale, s-a desfășurat pe o durată de patru ani, în 15 spitale din Marea Britanie, Statele Unite și Austria și a fost efectuat asupra a peste 2000 de persoane care suferiseră stopuri cardiace, scrie The Telegraph.

Oamenii de știință au descoperit că aproximativ 40% dintre cei care au supraviețuit au descris o anumită stare de conștiență între momentul declarării morții clinice și momentul în care inimile lor au reînceput să bară.

Un bărbat și-a amintit că și-a părăsit trupul cu totul și că a privit dintr-un colț al încăperii manevrele de resusucitare la care era supus.

În ciuda faptului că a fost inconștient și „mort” timp de trei minute, pacientul, un lucrător social de 57 de ani din Southampton, a povestit în detaliu acțiunile echipei medicale și a descris sunetele pe care le producea aparatura de intervenție.

„Știm că creierul nu poate să funcționeze atunci când inima încetează să bată”, spune dr. Sam Parnia de la Universitatea din Sauthampton, conducătorul studiului. „Dar în acest caz, starea de conștiență a continuat trei minute după ce cordul a încetat să mai bată, deși, în mod normal, creierul se stinge la numai 20 – 30 de secunde, după inimă.”

„Bărbatul a descris absolut tot ce s-a întâmplat în cameră, dar, și mai important, a auzit două semnale acustice de la un aparat care produce asemenea sunete la intervale de exact trei minute. Așa că am putut stabili cât a durat experiența”, adaugă omul de știință.

„Mărturia pacientului a fost foarte credibilă, și toate operațiunile pe care le-a descris că au fost făcute asupra lui, chiar s-au petrecut”, mai spune Parnia.

Chiar dacă nu toate cele 40 % dintre cazurile care au raportat o stare de conștiență au avut amintiri detaliate, totuși s-au putut desprinde anumite teme comune. Unul din cinci a declarat că a experimentat o stare neobișnuită de pace, iar unul din trei a spus că timpul s-a încetinit sau s-a accelerat.

Unii și-au amintit că au văzut o lumină puternică sau Soarele strălucind. Alții au experimentat groază, sau senzația că se îneacă ori că sunt trași în adâncurile unei ape. 13% au declarat că au simțit că au ieșit din corpurile lor și tot atâția au simțit că se înalță.

Doctorul Parnia crede că e posibil ca mulți oameni să fi avut experiențe când sunt aproape de moarte, dar medicamentele sau sedativele folosite în procesul de resuscitare i-au împiedicat să-și amintească.

„Potrivit estimărilor noastre, milioane de oameni au avut asemenea experiențe, dar dovezile științifice au fost în cel mai bun caz ambigue”, a declarat savantul.

„Mulți dintre ei cred că ce au experimentat au fost halucinații sau iluzii, dar acestea corespund temelor comune pe care le-a identificat”, mai adaugă doctorul Parnia.

Dr. David Wilde, psiholog cercetător la Nottingham Trent University, se ocupă de ani de zile cu studiul acestor experimente din apropierea morții, în încercarea de a descoperi anumite modele. El este convins că studiul Universității Southampton va fi continuat și de alte cercetări similare.

„Există dovezi foarte clare că aceste experiențe chiar au avut loc, după ce a intervenit moartea clinică”, zice Wilde.

„Nu știm încă foarte clar ce se întâmplă atunci când murim, iar acest studiu vine să aducă puțină lumină în domeniu.”