Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Peste 20 de aeronave simulează „scoaterea din luptă a apărării aeriene”

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Peste 20 de aeronave simulează „scoaterea din luptă a apărării aeriene” Sursa: Arhiva EVZ

Șapte state din NATO vor participa cu peste 20 de aeronave și sisteme de supraveghere aeriană și apărare cu baza la sol la un exercițiu comun de vigilență întărită (eVA), desfășurat joi, 28 iulie 2022 în spațiul aerian al României. Exercițiul se desfășoară sub Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania, conform informațiilor transmise de MApN.

Ministerul Apărării Naționale a informat că exercițiul militar are drept scop simularea scoaterii din luptă a apărării aeriene, în situația unui atac venit din partea unui potențial inamic.

România, gazda unui nou exercițiu militar al NATO

„În cadrul exercițiului, organizat în conformitate cu legislația și standardele internaționale în vigoare, aeronave de luptă, de realimentare în aer și de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers - JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar.

Ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut, în mod semnificativ, capacitatea de apărare și descurajare, inclusiv prin întărirea prezenței pe flancul estic, prin dislocarea de forțe și mijloace aliate suplimentare în toate mediile (terestru, aerian și maritim), în vederea asigurării apărării teritoriului Alianței împotriva oricărui tip de amenințări”, a transmis MApN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exercițiu comun de vigilență întărită, în situația unei amenințări potențiale

Prin acest exercițiu comun de vigilență întărită (enhanced Vigilance Activities - eVA), statele din NATO au de gând să-și demonstreze capacitatea de planificare, coordonare și executare a unor misiuni complexe, multinaționale de securizare a spațiul aerian, în situația oricărui tip de amenințări ori atacuri asupra unui teritoriu aliat.

Astfel, joi, 28 iulie 2022, între orele 13.00-14.00, aeronave de luptă românești, împreună cu cele ale statelor aliate, vor executa manevre de zbor la înălțime joasă, în proximitatea localităților Mihail Kogălniceanu și Capu Midia, situate în județul Constanța.

Exercițiu militar de amploare în România

Premieră pentru Brigada 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza”, prima unitate a Armatei române, care a primit în dotare HIMARS și a efectuat, trageri reale cu sistemul lansator multiplu de rachete în perioada 8-10 iunie 2022.

Aceste trageri, care au avut loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu”, din Capu Midia, s-au desfășurat în marja exercițiilor „Unirea 22″ și „Viforul 22″, în baza unui scenariu fictiv ce a presupus o operațiune de apărare a litoralului.

Achiziții militare de 1,5 miliarde de dolari în anul 2018

În anul 2018, România a achiziționat trei sisteme de tip Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare (cu un total de 54 de instalații de lansare), achiziția, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari fiind realizată prin intermediul programul Foreign Military Sales, direct de la Guvernul SUA.

De asemenea, contractul prevedea și livrarea a 81 de rachete de tip Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) M31A1 Unitary și 81 de rachete de tip GMLRS M30A1 Alternative Warhead, cât și 54 de rachete de tip Army Tactical Missile Systems (ATACMS) M57 Unitary.

Despre lansatoarele HIMARS ale SUA

Un lansator HIMARS poate trage până la șase rachete ghidate 227 mm M31 GMLRS, acestea putând atinge distanțe de peste 70 km sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS), cu o rază de acțiune de 300 km.

HIMARS a fost dezvoltat în Statele Unite, în anul 1996, de către Lockheed Martin Missiles & BAE Systems Fire Control. Sistemul este montat pe un șașiu de camion de 5 tone cu tracțiune 6×6, cu cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor.

M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiunide foc primite.

Sistemul se află în dotarea mai multor țări

În prezent, sistemul se află în dotarea forțelor din SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Iordania, România și Polonia. De asemenea, Ucraina urmează să primească sisteme HIMARS de la Statele Unite.

Elementele primului sistem de artilerie reactivă M142 HIMARS au ajuns în portul Constanța în februarie 2021 și au intrat în înzestrarea Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani.