Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Exercițiu de manipulare. Cum pot citi oricui în mod real gândurile. Test! Editorial de Anca Andrei
Exercițiu de manipulare. Cum pot citi oricui în mod real gândurile. Test! Editorial de Anca Andrei

Exercițiu de manipulare. Cum pot citi oricui în mod real gândurile. Test! Editorial de Anca Andrei

O minciună repetată suficient de des devine adevăr – este teoria concepută de celebrul Joseph Goebbles, Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945. O adevărată sursa de inspirație în zilele noastre pentru politicienii din lumea întreagă, inclusiv pentru cei români.

Cei mai talentați dintre mincinoși reușesc să se impună pe piață ani întregi, deși realitatea îi contrazice regulat. Oamenii tind să creadă mai degrabă o minciună mai mare decât una mică, este o altă teorie pe baza căreia strategii partidelor din țara noastră construiesc programele electorale și înregistrează succese notabile.

Uneori, pentru a atinge un anumit scop sunt folosite chiar și mesaje subliminale, subiect controversat pe care puțini îl înțeleg cu adevărat și asta pentru că utilizarea cu succes a acestui instrument nu este la îndemâna oricui. Promotorii ideilor subliminale se bazează și astăzi pe principiile concepute de Freud cu privire la subconștient. Mai exact, ei consideră subconștientul locul în care se găsesc dorințele primitive și sexuale, ce operează în afara gândirii noastre conștiente, și care ne controlează alegerile. Și pornind din acest punct, au fost dezvoltate tot felul de strategii pe baza mesajelor subliminale, inclusiv electorale.

În timpul alegerilor prezidențiale din SUA din anul 2000, democrații au descoperit că într-o reclamă a republicanilor intens difuzată, în care Al Gore era atacat, exista un mesaj subliminal. Pentru extrem de puțin timp, la secunda 24 a reclamei respective, cuvântul „RATS” („șobolani”) era afișat suprapus peste numele lui Gore. Creatorul reclamei s-a justificat că ultimele patru litere din cuvântul „BUREAUCRATS” au fost detașate de restul cuvântului în mod accidental. Totuși, specialiștii în publicitate spun că, dată fiind tehnologia avansată folosită pentru realizarea reclamei, era improbabil ca mesajul să fi fost inserat fără voința realizatorilor.

Un studiu din anul 1992 a demonstrat că expunerea subliminală la mai multe cuvinte poate determina subiectul să aleagă un cuvânt similar dintr-o listă de opțiuni. Spre exemplu, dacă-i prezentăm unei persoane rădăcina „cre_” și îi cerem să formeze cuvântul întreg, ea va avea printre opțiuni „crez” și „creț”. Studiile arată că putem crește probabilitatea ca subiecții să aleagă „crez” prin stimularea subliminală cu cuvinte precum „religie”, „rugăciune” și „preot”, pe când dacă îi expunem la noțiuni ca „păr”, „pieptene” și „bucle” creștem probabilitatea ca să aleagă „creț”.

Mentalismul sau magia mentală le înglobează pe toate și arată cum mintea umană poate cădea victimă cu ușurință manipulărilor de orice tip. Pot fi induse idei, concepte, stări de spirit…

 Pentru asta vă propun un test, dar să nu trișați și să citiți cu multă atenție. La final, 90% dintre voi veți constata că v-am citit gândurile.

TEST – Cum vă pot citi gândurile

Acum să începem.

Alege un număr între 1 și 10. Gata?

Ok, acum înmulțește-l cu 9. Dacă ți-au rezultat două cifre acum adună-le între ele. Adică, dacă de exemplu, ți-ai ales cifra 3, o înmulțești cu 9 și-ți rezultă 27. Apoi aduni 2+7 și vei avea cifra 9.

Atenție la calcule! Din noul număr scade 5. Ți-a rezultat o nouă cifră. Reține-o!

Acum trecem și la litere un pic.

Să zicem că cifra rezultată este 3. Literei A îi corespunde 1, literei B îi corespunde 2, literei C îi corespunde 3, literei D îi corespunde 4, literei E îi corspunde 5 și tot așa.

Acum asociază cifra cu literea din alfabet. 1-A, 2-B, 3-C, 4-D etc.

Reține litera, uită de cifră.

Acum gândește-te rapid la o țară care începe cu litera respectivă. Prima care îți vine în minte. Reține țara. Acum gândește-te la un animal care începe cu cea de-a patra literă din numele țării pe care ți-ai ales-o. Ai ales animalul? Gândește-te la el cum arată și ce culoare are. În mod real, nu ce visezi tu.

Bun.

Te-ai gândit la un elefant gri din Danemarca?

Cam așa funcționează mentalismul și manipularea minții umane.