Exerciții fizice pentru bunici și tineri

Exerciții fizice pentru bunici și tineri Sursa foto: Arhivă EVZ

Aproximativ unul din cinci adulți cu vârste cuprinse între 51 și 75 de ani nu poate sta în picioare pe un picior timp de zece secunde. Potrivit unui studiu din Brazilia, publicat în British Journal of Sports Medicine, cercetătorii au descoperit că aceste persoane au un risc aproape dublu de deces într-un deceniu.

Exerciții fizice pentru bunici. Profesorul Paul Lee, chirurg ortoped a declarat pentru publicația Sun Health că nu este vorba doar de un test de echilibru ci mai degrabă un exercițiu care solicită articulațiile și mușchii într-un mod coordonat. Ilaria Bellantuono, profesor la Universitatea din Sheffield, adaugă:

„Mușchii, oasele, articulațiile, ochii, nervii, inima și vasele de sânge aveți nevoie de toate aceste lucruri pentru a vă menține echilibrul. Așa că, dacă aveți probleme cu echilibrul, este probabil ca cel puțin unul dintre acestea să nu funcționeze foarte bine."

Ne puteți urmări și pe Google News

Exerciții fizice și un echilibru bun

Un echilibru bun înseamnă că aveți mușchi și articulații mai puternice și că aveți mai puține șanse de a face boli ale sistemului musculo-scheletic. O treime dintre britanici suferă de o sănătate musculo-scheletală precară, potrivit sistemului național de sănătate.

Printre afecțiuni se numără dureri de spate, artrită și fibromialgie. Aceste afecțiuni duc la pierderea a 30 de milioane de zile de muncă pe an, pe locul al doilea după sănătatea mintală. Confruntat cu aceste date, profesorul Bellantuono a explicat că singurul remediu sunt exercițiile fizice.

„ Nu putem face prea multe în acest moment, în afară de exerciții fizice. Prin urmare, oamenii își vizitează foarte des medicul de familie pentru că au dureri, nu pot lucra la fel de bine, iar calitatea vieții lor este redusă”, a explicat profesorul Bellantuono.

Un echilibru mai bun poate ajuta la prevenirea căderilor. Una din trei persoane de peste 65 de ani cade cel puțin o dată pe an. Sir Elton John, în vârstă de 76 de ani, a fost internat în spital după o astfe de căzătură. Aceste incidente reprezintă cea mai frecventă cauză a deceselor legate de leziuni la persoanele de peste 75 de ani, potrivit Age UK.

De ce apare riscul de cădere la persoanele în etate

Victoria Anderson, fiziolog clinician specializat în exerciții fizice și director al Longevity Health and Fitness din Londra, spune: Îmbunătățirea echilibrului și reducerea riscului de cădere poate reduce riscul de internare în spital și de intervenții chirurgicale majore, cum ar fi înlocuirea șoldului."

Mușchii și forța se diminuează treptat încă de la vârsta de 30 de ani. Aspect evidențiat și de profesorul Paul Lee, care reiterează cât de importante sunt exercițiile fizice.

„Pe măsură ce cineva îmbătrânește, există o reducere a flexibilității datorită modificărilor fibrelor de colagen din ligamente și tendoane, afectând amplitudinea de mișcare în diverse articulații. Cartilajul, care amortizează articulațiile, începe să se degradeze, contribuind la afecțiuni precum osteoartrita.

Densitatea minerală osoasă atinge, în general, un maxim la sfârșitul vârstei de 20 de ani și începe să scadă treptat după aceea. Declinul devine mai pronunțat, după menopauză, în cazul femeilor”,  adăugat profesroul Paul Lee.

Victoria a explicat că și sistemul vestibular, care asigură simțul echilibrului prin conectarea ochilor și a urechii interne la creier, slăbește odată cu vârsta. "În final, ne confruntăm cu o persoană care și-a pierdut forța, stabilitatea și coordonarea. Acest lucru crește riscul de cădere".

Exerciții fizice pentru persoanele care suferă de Parkinson

Medicii recomandă în special persoanelor cu Parkinson, scleroză multiplă și probleme legate de coloana vertebrală și de postură să își îmbunătățească echilibrul. Dacă nu puteți sta într-un picior timp de zece secunde, nu intrați în panică. Cu cât exersați mai mult, cu atât devine mai ușor.

De exemplu, puteți începe cu exerciții fizice pe care le puteți face, chiar dacă este vorba doar de un antrenament de câteva minute. Cu siguranță este mult mai bine decât dacă nu faceți nimic. Mersul pe jos și yoga se numără printre cele mai bune metode pentru a îmbunătăți echilibrul și stabilitatea.

„Oamenii pot vedea o diferență în doar câteva săptămâni. Aderența pe termen lung la exerciții este, evident, cea mai bună. Odată ce exercițiile mai ușoare au devenit ușor de gestionat și de realizat, treceți la exercițiile intermediare și avansate”, a explicat specialistul Victoria Anderson, pentru publicația The Sun.