Exclusiv. Viața în pandemie, cu ochii pe „Cetatea Morții”. Cât de aspru sunt pedepsiți cei care încalcă restricțiile

Exclusiv. Viața în pandemie, cu ochii pe „Cetatea Morții”. Cât de aspru sunt pedepsiți cei care încalcă restricțiile

Pandemia de coronavirus strânge ca-ntr-o gheară uriașă inima întregii planete tăindu-i respirația cu fiecare val anunțat de epidemiologi. De mai bine de un an, fiecare țară în parte, dar și toate împreună, încearcă să facă față atacului bacteriologic ucigaș așa cum știe mai bine.

Restricții de tot felul, recomandări pentru respectarea regulilor de igienă și de distanțare fizică și, de curând, vaccinul. ”Arma” supremă în care își pune speranțele o lume întreagă. Despre acest gen de viață, trăită între două carantine cu armata pe străzi, ne-a povestit, în exclusivitate, Monica Știrbu, ambasadorul României înChile.

O țară cu un sistem medical performant a cărei populație stă însă cu ochii pe vecina lor de continent, Brazilia, căreia i-au găsit o poreclă înspăimântătoare. O țară în care cei care ignoră regulile pe timp de pandemie sunt aspru pedepsiți.

Sistemul sanitar, o combinație reușită între privat și stat. Doar 30 la  sută dintre chilieni plătesc taxe, restul achită consultația sau intervenția medicală

Ne puteți urmări și pe Google News

Așezată cu fața la Oceanul Pacific, fâșia îngustă de pământ ce se întinde pe marginea continentului sud-american de-a lungul mai multor țări, pe mai bine de 4.300 de kilometri, adună la un loc viețile a ceva mai mult de 19 milioane de oameni. Republica Chile. Stat considerat a fi cel mai stabil și cel mai prosper din America de Sud, dar care, cu toate precauțiile autorităților sanitare, nu a fost ocolit de atacul violent al virusului ucigaș. O pandemie tradusă acum în mii de cazuri de infectări zilnice cu coronavirus, îmbolnăviri care la un moment dat aproape au atins borna 9.000. O cifră care, de curând, a început să scadă simțitor și care nu mai depășește 5.000 de cazuri pe zi. La fel cum și numărul vieților răpuse la fiecare 24 de ore pe altarul pandemiei nu mai trece 170. E mult, e puțin?

Chilienii se tem totuși. Chiar dacă sunt beneficiari ai unui sistem de sănătate extrem de bine pus la punct. O combinație între privat și stat pentru care doar vreo 30 la sută din populație pătește taxe. Restul  preferând să achite doar contravaloarea prezențelor la doctor. Poate și de aceea, pentru ei, măsurile restrictive impuse de guvernul de la Santiago de Chile, sunt, parcă, pasaje desprinse din Biblie. Poate și de aceea stau cu sutele la cozi uriașe pentu a se vaccina, așa cum sunt îndemnați în presă și la tv, în campanii guvernamentale.

”Până și traficanții coboară de pe dealuri, unde stau cu familiile, și vin la vaccin”

”Vaccinul preferat este Sinovac și nu este obigatoriu în Chile, dar lumea se vaccinează aici cu o viteză nebună. Chilienii sunt extrem de responabili, de ascultători. Au spirit civic, nu comentează. Dar se și tem ca virusul să nu scape de sub control și de aceea se vaccinează. Până și traficanții coboară de pe dealuri, unde stau cu familiile, și vin la vaccin. Sunt cozi imense, dar se așteaptă în mod civilizat. Autoritățile sanitare au început cu structurile militare și polițienești, cu cei care lucrează în economie și au continuat cu diplomații misiunilor străine și cu bătrânii de peste 90 de ani.

Pentru că aici nivelul de trai este ridicat și, drept urmare, sunt mulți oameni care au peste 90 de ani și care ating frecvent suta de ani. Firește, au urmat și celelalte grupe de vârstă, în descreștere. Eu m-am vaccinat într-un centru dintr-o comună. După ce am primit doza, am fost ținută o jumătate de oră într-o curte mare, la aer, unde mi s-au dat, ca fiecăruia dintre cei vaccinați, apă și napolitane,”, ne-a explicat Monica Știrbu, ambasadorul României în Chile, cum stă treaba cu campania națională de vaccinare din țara sud-americană.

Chile, în carantină totală până pe 10 mai. Două ore liber pe zi pentru plimbări și cumpărături

Acum, Chile este în carantină totală, perioadă în care populația este obligată să respecte restricții dintre cele mai dure. Tot ce nu este considerat serviciu vital este închis, circulația pe stradă este permisă fiecărui cetățean doar două ore pe zi, până la ora 20.00, când se intră case până a doua zi la ora șapte. Portul măștii este obligatoriu atât în spațiile închise, cât și în aer liber, pe stradă. O închidere totală gândită până pe 10 mai când, în funcție de evoluția cazurilor de infectări cu COVID-19 se va face strategia națională pentru perioada următoare.

A fost dată chiar o lege a migrației

”Țara este închisă complet. Transporturile terestre sunt blocate, iar cele aeriene sunt doar pentru chilienii care vor să plece definitiv sau pentru străinii care nu se mai întorc curând. De intrat, nu intră nimeni în țară. A fost dată chiar o lege a migrației care face ca absolut nimic să nu mai miște. Pentru că autoritățile au realizat că Chile este invadat de milioane de străini veniți de prin Haiti, Bolivia, Venezuela sau Peru. Oameni care ar putea aduce virusul cu ei, mai ales tulpina braziliană.

Și restricțiile de circulație internă sunt drastice. La ora 20.00 se dă ”stingerea” până dimineață la șapte. Masca este obligatorie peste tot, chiar și la serviciu, în timpul orelor de program”, a mai povestit Monica Știrbu, reprezentatul celei mai îndepărate misiuni diplomatice a României, aflată la 14.000 de kilometri de casă, cum decurge viața chilienilor în timpul carantinei totale.

Arest 30 de zile pentru încălcarea carantinei. Printre vinovați, deputați și polițiști

Că lucrurile nu sunt o glumă când vine vorba de respectarea restricțiilor o dovedește pedeapsa imediată pe care o primește cel care ignoră legea pe timp de pandemie. Armata și carabinierii controlează strada, postează filtre peste tot, și cine e prins în afara orelor permise este arestat pe loc pentru 30 de zile. Adică merge la închisoare! Printre cei prinși că nu s-au supus regulilor au fost chiar și deputați, și polițiști. Personalități locale pentru care nu s-a găsit ”înțelegere”, pentru care nu a sunat nimeni pe ”firul scurt”, așa că au ajuns într-o celulă.

Singurul interval de timp permis, ales de fiecare individ, sunt cele două ore pe zi în care poate merge la cumpărături. Ca să stea mai mult afară, chilienii aleg să facă cumpărături o dată sau de două ori pe săptămână sau să comande on-line, iar restul orelor de ”libertate” să le folosească pentru plimbări și exerciții fizice.

Brazilia, ”Cetatea Morții” care îi înspăimântă pe chilieni

Însă, cea mai mare teamă a chilienilor vine dispre Brazilia, vecina lor de continent, țară care se confruntă cu un uriaș val de îmbolnăviri și de morți zilnice de nestăvilit. Statistică ce o plasează în primele trei țări într-un sumbru clasament întocmit la nivel mondial.

O situație îngrozitoare care i-a făcut pe chilieni să vorbească de Brazilia ca despre un loc terifiant, care te duce cu gândul la fimele de groază, și căruia i-au găsit un nume la fel de înspământător ca veștile teribile care vin de acolo: ”Cetatea Morții”. Cu atât mai mult cu cât una dintre tulpinile ucigașe ”importate” este chiar de acolo.

”Nenorocirea prin care trece Brazilia, țară căreia chilienii îi spun ”Cetatea Morții” din cauza numărului mare de decese, i-a speriat. Au realizat că se poate întâmpla și aici la fel dacă nu respectă regulile. De aceea, și autoritățile sunt extrem de severe și fac controale pe străzi cu polițiști și carabinieri înarmați. Cine este prins că a încălcat carantina nu este iertat, indiferent din ce categorie socială sau profesională provine”, a mai spus Monica Știrbu, amabasadorul României în Chile.