Exclusiv. Un fleac, le-au ciuruit! Iată marele câștigător al crizei Nord Stream. „Urmează vasalizarea Europei”. Video
- Andreea Vlad
- 29 septembrie 2022, 16:50
Odată cu avaria suspectă de la conductele Nord Stream ies la iveală încrengături de interese geostratetice și financiare tot mai vizibile. Pe măsură ce investigația avansează se constată că zona era intens monitorizată. Mai mult, nu lipseau submarinele americane, deci probabilitatea de a se stabili cu precizie autorii sabotajului industrial de proporții crește. Robert Turcescu și invitații săi de joi, jurnaliștii Bogdan Comaroni și Octavian Hoandră, au comentat mizele reale ale crizei, într-un podcast despre demenţa zilelor pe care le trăim.
Economistul Nouriel Roubini, care a anticipat corect criza financiară din 2008, vede o recesiune „lungă și urâtă" în SUA și la nivel global la sfârșitul lui 2022, care ar putea dura tot anul 2023.
Ce e grav abia urmează: Europa, sclavă la un nou furnizor de gaz
Dar începem să ne obişnuim cu ştirile proaste. Vin însă ameninţările unor posibile catastrofe: liderii lumii vorbesc despre bombe nucleare, iar în Marea Baltică avem de-a face cu un dezastru ecologic după găurirea conductelor Nord Stream. Ce e mai grav abia urmează însă, Europa va fi la mâna celor care îi vor putea furniza gaze, în condițiile acestora desigur, au remarcat Robert Turcescu și invitații lui în emisiunea EVZ Play de joi.
Ca o observație de bun simț, clujeanul Octavian Hoandră a remarcat că dincolo de orice, nu se poate explica presiunea gazului din cele două conducte, posibilă numai dacă acestea erau funcționale. „Unde se ducea gazul la presiunea respectivă? Acum zic toți să fim uniți, dar când Germania lua gaz aproape moca din Rusia nu mai eram uniți? Toate nenorocirile Europei au fost generate de către Germania, acestea se pot regla prin convenții, dar dacă nu le respecți degeaba. Cei mai cinstiți au fost americanii, care i-au avertizat la ONU că se vor duce dracu dacă vor lua în continuare gaz rusesc”, a observat Hoandră.
Nedumerirea zilei: Mai lua Germania gaz de la Rusia?
Moderatorul Robert Turcescu și-a exprimat o mare nelămurire, mai lua Germania gaz rusesc? Așa cum se știe, de la începutul invaziei în Ucraina, interdicția ca țările Europei să mai lua gaz rusesc s-a numărat printre primele sancțiuni economice dictate de liderii blocului comunitar. Teoretic Germania, care este motorul economic al Uniunii Europene, nu mai primea gaz din Rusia.
„Cine a găurit conductele? Nu era vorba că pe conductele astea nu mai era gaz, de unde mama naibii bolborosește atâta gaz? Nu cumva nemții încă mai luau gaz de la ruși în timp ce spuneau că nu mai au? De ce plâng europenii după conducte dacă tot ziceau că nu mai vor să ia gaze de la ruși? Nu cumva sabotorul ne-a făcut un pustiu de bine să scăpăm de dependența de ruși? Fără cele două Nord Stream, Germania cel puțin este complet decuplată de la gazele rusești”, a afirmat Robert Turcescu.
Comaroni: Interesul era ca Europa să primească gaz lichefiat din SUA
În viziunea jurnalistului de investigații Bogdan Comaroni, deși pare o problemă complexă, autorul sabotajului de la conductele rusești poate fi dedus dacă luăm în calcul, la fel ca în romanele polițiste, cine ar beneficia cel mai mult din avarierea Nord Stream. Pentru redactorul-șef Ziuanews, răspunsul e unul singur și duce dincolo de Ocean.
„Din toată povestea asta are de câștigat doar SUA, Rusia pot doar să acuze SUA, altceva nu avea de câștigat. Rușii pierd cam totul, gazul era pârghia lor de șantaj în Europa, o conductă deja construită. În momentul de față e clar că interesul era să nu mai existe nicio posibilitate ca Europa să primească gaz din Rusia, ci doar din SUA gaz lichefiat, din Norvegia, prin Polonia, că fostul premier a și scăpat porumbelul. Doar americanii au de câștigat, cei care vasalizează Europa, bagă europenii în frig și beznă”, a argumentat Comaroni.
Emisiunea integrală: