Exclusiv. Tinerii arestați după protestul antimască din 30 martie, eliberați. Ce se întâmplă acum cu ei

Exclusiv. Tinerii arestați după protestul antimască din 30 martie, eliberați. Ce se întâmplă acum cu ei sursa foto: evz

Asaltul de acum o lună asupra unor refugii ale stațiilor STB, asupra unor automate pentru mâncare pe care le-au distrus, dar și lupta de la distanță cu jandarmii în care au aruncat cu borduri și bucăți de pavaj, i-a costat pe unii dintre tinerii participanți la acel protest doar 30 de zile de stat la beci.

Astăzi, o instanță a Judecătoriei Sectorului 3 le-a arătat clemență și i-a eliberat pe toi cei 14 protestatari anti-mască arestați la data de 30 martie. Evenimentul zilei vă spune ce s-a întâmplat cu ei după ieșirea din arest.

Stații de autobuz distruse, automate pentru mâncare jefuite

După un tipar deja cunoscut, protestele din data de 30 martie - pașnice până la un moment dat -, au degenerat brusc, ca la  un semn, în violențe nocturne care au vizat refugii ale stațiilor Regiei bucureștene de transport în comun, dar și câteva automate cu mâncare rece și răcoritoare, aparate care au fost și devalizate. Grupuri de câteva zeci de tineri s-au dezlănțuit și au aruncat cu bolovani în tot ce au întâlnit în drumul lor, în zona Piața Unirii. Acte de vandalism filmate de unii dintre cei care locuiesc în zonă, de la ferestrele apartamentelor.

Jandarmii, ținta protestatarilor furioși

Apoi, protestatarii care se declarau împotriva portului măștii au avut ceva de împărțit și cu jandarmii înspre care au aruncat cu pietre, borduri și bucăți de pavaj. Atacul a fost atât de surprinzător încât forțele de ordine - care credeau mitingul încheiat și își cam strângeau echipamentul -, s-au repliat și abia după câteva minute de uluială au respins atacul. Filmările făcute de cei din zonă, de cameramanii televiziunilor, dar și înregistrările operatorilor de la Jandarmerie au dus la identificarea a 16 personaje care au ajuns la secție pentru audieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finele anchetei, 14 dintre ei au fost reținuți și, mai apoi, au ajuns în arest preventiv pentru 30 de zile. Doi protestatari minori au fost plasați în arest la domiciliu.

În arest la domiciliu pentru o lună

Astăzi, spre seară, o instanță a Judecătoriei Sectorului 3  care a judecat prelungirea primului mandat de arestare emis în dosarul 9234/301/2021 le-a arătat clemență celor 14 tineri - unii dintre ei, se spune, au legături cu galeriile unor echipe de fotbal. Prin urmare, magistrații i-au scos din arestul în care stătuseră o lună, și i-au plasat  în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Acuzațiile rămân aceleași: ultraj și tulburarea liniștii și ordinii publice. Și vor fi judecați în continuare.

Mulți dintre aceștia fuseseră ridicați din case de ”mascați” în urma unei acțiuni de proporții derulate chiar înaintea unui ”weekend de foc” în care se anunțau proteste masive anti-mască în centrul Capitalei. Miting pentru care ”Internele” au scos pe străzi și toți polițiștii din biroruri.

”Dacă instanța a decis să-i plaseze în arest la domiciliu este dovada faptului că nu s-au concretizat acuzațiile de distrugere, ci doar cele de ultraj și tulburarea liniștii și ordinii publice. Clientul meu, pentru că în acest doar am un singur client, nu a participat la distrugeri, lucru confirmat de anumite declarații dar și de probe”, ne-a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Foto: simbol, proteste în Piața Victoriei