Exclusiv. Timișorenii fac frigul în apartamente, primarul Dominic Fritz „sparge” aproape 300.000 de euro pe case. Unde vrea să se retragă la aer curat

Exclusiv. Timișorenii fac frigul în apartamente, primarul Dominic Fritz „sparge” aproape 300.000 de euro pe case. Unde vrea să se retragă la aer curat Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli la Primăria Timișoarei. Sursa Foto: Arhiva EVZ

La un an de când a devenit edil, primarul Timișoarei a ajuns, se pare, să cheltuie aproape 300.000 de euro pe case. Una a cumpărat-o, cu a doua e în negocieri. Dacă primarul se preocupă de creșterea numărului proprietăților sale, nu același lucru îl face pentru cei care l-au votat. Dacă în primăvară trebuia să achite certificatele verzi ale companiei de termoficare, nu a făcut-o, îndatorându-i pe timișoreni cu 100 de milioane de lei. Deși în toamnă trebuia să se asigure că operatorul de termoficare are stoc de cărbnune, nu a făcut-o. Chiar dacă are o aramată de juriști și consilieri în spate, i-a mai îndatorat pe timișoreni cu încă 1 milion de lei, contractând serviciile unei case de avocatură austriece. Efectul: Colterm, compania de termoficare timișoreană, a intrat în insolvență, iar timișorenii îngheață de frig în case.

Situație fără precedent: două licee, un colegiu și două școli generale din Timișoara s-au închis, iar mii de copii au fost trimiși acasă pentru a nu se îmbolnăvi din cauza frigului din clase, deoarece Primăria nu a reușit să rezolve problemele de la compania locală de termoficare, care nu a putut livra agent termic.

În tot acest timp, edilul s-a plâns că nu primește ajutor guvernamental pentru plata datoriilor Colterm. Ajutor, de care, de altfel, compania a beneficiat, tot pentru datorii, și anul trecut.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a anunţat, luni, intrarea în insolvenţă a societăţii de termoficare Colterm, aflată în subordinea primăriei. Decizia vine în contextul în care, din cauza datoriilor enorme, furnizorul de gaz a decis să sisteze furnizarea. Datoriile Colterm se ridică la 320 de milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe scurt, vremea rece a luat prin surprindere administrația publică locală. Peste vară, primarul Timișoarei a fost însă ocupat cu multe altele. De exemplu, a devenit părinte, fapt pentru care îl felicităm încă o dată. El s-a și căsătorit, în secret, cu iubita sa, Yiran Lin, cetățean chinez și diplomat ONU, după cum a fost ea prezentată de edil. Lucrurile au avansat însă interesant.

Tată grijuliu, primarul Fritz face cuiburi familiei sale

În 25 august, Dominic Samuel Fritz a anunțat că s-a căsătorit cu iubita sa, Yiran Lin, iar la începutul lunii septembrie au semnat o promisiune de vânzare – cumpărare prin care se angajau ca, până la sfârșitul lunii, să achite vila cu parter și etaj situată pe strada Eneas din Timișoara. Între timp, plata a fost făcută, prin virament bancar, conform surselor noastre, de către soția edilului.

La începutul acestei luni, primarul timișorean a devenit cel mai fericit bărbat, după ce i s-a născut fiica. Aceasta poartă numele mamei sale, Maya Luming Lin. Ca orice părinte grijuliu, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a decis că e momentul să îi asigure puiului său un cuib cum se cuvine. De fapt nu unul, ci două. Sau trei?

Conform ultimei declarații de avere depusă de primar, în 15 iunie, el deține în proprietate un apartament de 63 de metri pătrați, în Timișoara. Nu locuiește în el, ci îl închiriază, suma încasată fiind menționată, de asemenea, în documentul amintit.

Acum, familia lui Dominic Fritz a achiziționat o casă, într-o zonă rezidențială centrală a Timișoarei. Și mai este în tratative pentru o a doua, la țară, într-o zonă plină de ozon.

Aproximativ 300.000 de euro pentru investiții imobiliare

Conform surselor EvZ, casa în care se va muta edilul Timișoarei, pe strada Eneas, a fost tranzacționată de la o italiancă ce e rezidentă în România din 2014.

Este posibil ca Dominic Fritz și soția sa fi încheiat un contract prenupțial, care prevede separație de bunuri. Spunem asta având în vedere faptul că terenul casei din Timișoara, aproximativ 700 de metri pătrați, îl are proprietar pe primar, iar imobilul este proprietatea soției sale.

Tratative avansate pentru casa de la țară

Pentru că vrea să se asigure că fiica sa, Maya, va crește într-un mediu total sănătos, și știind prea bine cât de poluat e aerul din Timișoara, Dominic Fritz mai este în tratative și pentru achiziția a unei case în satul Stanciova. Localitatea se găsește la 32 de kilometri de Timișoara, aparținând de orașul Recaș. Aici se spune că se respiră cel mai curat aer din vestul ţării.

„O zonă mirifică cu mult ozon”, așa e menționată localitatea aflată acolo unde încep să se întindă dealurile Lipovei. Este un  adevărat un colţ minunat de natură şi un sat unde ai impresia că te întorci în timp, mai spun oamenii despre micuța localitate cu numai vreo 350 de numere de casă.

La Stanciova s-a păstrat arhitectura caselor tradiţionale ale zonei. Casele sunt în general mici, cu puţine camere, însă cu grădini mari și spații largi între clădiri, invadate de verdeață.  În ultimii ani, aici s-au mutat tineri care au dorit să scape de poluarea aglomerărilor urbane. Dar și mulți străini, din Germania și Suedia mai ales.  Se  vorbește, astfel, de o comunitate deschisă la  Stanciova, care s-a născut din dorinţa unor tineri de a trăi altfel.

Aceştia au vrut să fie în contact cu natura, să se hrănească mai sănătos. „Povestea acestor tineri dornici de a trăi cât mai mult în acord cu natura a început în anul 1999, odată cu tabăra Ecotopia, care a fost imboldul de a înființa Asociația Ecotopia România, care funcționează și astăzi şi care a realizat un model de dezvoltare rurală comunitară durabilă de tip „EcoVillage””, informează Merg.in.

Sursele EvZ, arată că edilul Timișoarei a plătit deja un acont pentru o casă în această localitate, și așteaptă ca proprietarii să pregătească actele în vederea tranzacției. Departe de sumele mari vehiculate la Timișoara, aceasta costă mult mai puțin. Conform ultimei declarații de avere depusă de primarul Dominic Fritz, în 15 iunie, acesta avea peste 18.000 euro și aproape 40.000 lei în conturi. Pentru calitatea sa de primar, pe cele aproape 3 luni din anul 2020, Dominic Fritz a încasat 28.052 de lei, salariul său lunar fiind de aproximativ 13.000 de lei.

Sursa foto: Google Maaps